Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Willem Geets

English.gif Painter from Mechelen
Willem Geets (Mechelen, 20 januari 1838 - 20 januari 1919) was een schilder

Willem Geets werd geboren te Mechelen op 20 januari 1838. Als kind onderscheidde hij zich reeds door zijn tekentalent.

Hoewel hij tal van buitenlandse contacten had bleef hij het grootste deel van zijn leven wonen en werken in Mechelen. Hij begon zijn artistieke studies aan de Mechelse Academie, later aan de Academie van Antwerpen. Hij kreeg er les van Nicaise de Keyser, één van de belangrijkste schilders van de Vlaamse Romantiek. Verder kreeg hij ook les van Léon Cogniet in Parijs. In 1869 werd hij benoemd tot directeur van de Academie te Mechelen.

Willem Geets is vooral bekend omwille van zijn historische schilderijen en portretten. Zo maakte hij ondermeer schilderijen over het leven van Keizer Karel V, de Spaanse bezetting van onze gewesten en zelfs over de Romeinse Tijd. Hij verkocht werken aan verschillende musea, ook in het buitenland. Hij ontwierp verschillende wandtapijten, ondermeer voor het Stadhuis te Brussel.

Het werk van Willem Geets bestaat uit zo'n vierhonderd schilderijen, ontwerpen voor wandtapijten, pastels, aquarellen, enkele etsen en talrijke schetsen. Hij was eveneens een toneelliefhebber. Zo was hij, ook als schrijver, actief in toneelkring 'De Taalzucht'. Deze zou pas veel later (1966) fusioneren met de 'De Morgenster' tot de 'Aloude Rederijkerskamer De Peoene'. Voor de Cavalcade ter herdenking van Sint-Rombout in 1875 ontwierp hij de nieuwe praalwagens, waaronder die "van de rederijkerskamers", welke een vast onderdeel van de Ommegang bleven.[1][2]

In 1886 stichte hij de Koninklijke Mechelse Sint-Lucasgilde.

Willem Geets overleed op 20 januari 1919.

Inhoud

Zijn werken

Willem Geets is een schilder van portretten en historische genretaferelen, etser, toneelauteur/acteur en kunstcriticus. Hij geniet een opleiding aan de Academies van Mechelen en Antwerpen (1858-1861). Hij vervolmaakt zich in Parijs (1861-1863) en wordt directeur van de Academie van Mechelen (1869-1891). Hij tekent acht tapijten voor het stadhuis van Brussel. Illustrator met etsen in "Ernest Staes" van Anton Bergmann. Zijn etswerk is thematisch vaak historisch geïnspireerd en getuigt steeds van een verbluffende technische verfijning. Werk van Willem Geets hangen in de Musea van Antwerpen, Birmingham en Liverpool.

Nu

Er is een straat in Mechelen vernoemd naar deze kunstenaar, de Willem Geetsstraat.

Externe links

Filmlinks


Bronnen

  1. De Mechelse Ommegang en Ommegangsreuzen, 'de reuzentrein'. Immaterieel Cultureel Erfgoed Vlaanderen. Nagezien 2013-04-13.
  2. Geschiedenis. Theater De Peoene vzw, aloude rederijkerskamer. Nagezien 2013-04-12.