Veemarkt

English.gif Arrowhead shaped square in the city centre of Mechelen
Holiday Inn Express, Veemarkt.
Het nr. 37C bij steeg naar Varkensstraat

De Veemarkt in de Mechelse binnenstad is een pijlpuntvormig plein ten noordoosten van de Grote Markt, aan het einde van de Befferstraat. Vanuit de andere richting, van bij de barokke Sint-Pieters-en-Pauluskerk in de Keizerstraat, ligt onder de Veemarkt de gelijknamige parking met uitrit vrijwel tegenover het lokale bureel van haar concessionaris Indigo Park Belgium nv, naar de Biest toe. Even voor die uitrit siert de eveneens barokke voorgevel van het Sint-Romboutscollege de noordoostelijke zijde. De Vadderik dwaalde meermaals rond op deze oude marktplaats. Ook zijstraatjes als Paardenstraat en Varkensstraat herinneren aan haar vroegere functie maar nu vindt men er nog slechts een rommelmarkt op zomerzondagen.

GeschiedenisBewerken

 
De Veemarkt

Deze voormalige hoefdierenmarkt lag oorspronkelijk bij de buitenrand van het stadscentrum, tot dit uitbreidde naar de vesten toe.(bron?) De tapse uiteinden van het plein zouden in die flessenhalsvorm gecreëerd zijn voor een gemakkelijkere controle over de beesten.(bron?) Ze lag aan gene zijde van de Befferbrug over de Oude Melaan, waarvan de loop netjes gevolgd werd door de huidige Rik Woutersstraat en de Varkensstraat. De straatnaam aan het andere einde van deze laatste hield verband met het hoornvee naar de markt:[1] De Koey- ofte Koeistraat heet pas sinds 1905 Frederik de Merodestraat[2] en de kort daarna verdwenen Trektangbrug daar over voornoemde vliet werd trouwens ook wel Grote Coebrugghe geheten,[1] wijl die wat verderaf over de Heergracht dan de Cleyne zou geweest zijn. Overigens valt een bronzen gedenkplaat aan die de Mérodetelg te zien in een private inkomnis uitgerekend vlakbij de Veemarkt in de Befferstraat.[3]

Vanop de Veemarkt had men een tijdlang in één oogopslag zicht op twee kerken in de Keizerstraat. De Sint-Pietersberg dankt zijn naam aan de verdwenen voormalige Sint-Pieterskerk, waarvan de parochianen verhuisden naar de jongere monumentale jezuïetenkerk er tegenover naast de Blokstraat nadat die bouwheren ervan moesten verdwijnen en welke aldus evenals de parochie sedertdien gemeenzaam immer kortweg naar die enige heilige genoemd bleef.

Bezig met het laden van de kaart...

BushaltesBewerken

Tussen de hellingen van de parking in ligt een knooppunt van buslijnen.

De volgende lijnen doen dienst vanaf het noordelijke perron:

Stadslijnen
  • Lijn 1: Grote Markt - Korenmarkt - Brusselpoort - Mechelen Station - Coloma - Mahatma Gandhi - Hofstade
  • Lijn 2: Grote Markt - Korenmarkt - Brusselpoort - Mechelen Station - Vrijbroekpark
  • Lijn 6: Mechelen Noord
Regionale lijnen

Vanaf het middenperron (tussen de twee uiterste perrons in):

Stadslijn
  • Lijn 6: Oostelijke vesten - Mechelen Station
Regionale lijnen
  • Alle regionale lijnen rijden via de oostelijke vesten naar Mechelen Station. Vandaar zijn verschillende overstapmogelijkheden.

Vanaf het zuidelijke perron:

Alleen stadslijnen

VariaBewerken

Op 27 september 2014 kwamen honderden mensen samen op de Veemarkt in een manifestatie tegen de vervolging in de wereld van Christelijke minderheden. Aanleiding voor de optocht waren de gruweldaden van Islamitische Staat in Irak en Syrië.

GalerijBewerken

FilmlinksBewerken

Brassband op de Veemarkt
Archeologisch onderzoek Veemarkt
Holi Festival of Colours Mechelen


BronnenBewerken

  1. 1,0 1,1 Frederik de Merodestraat. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Onroerend Erfgoed, van de Vlaamse Overheid. Nagezien 2018-07-10.
  2. Croonen, Luc. blogbijdrage 2009-04-12 11:26. Fréderic. Mechelen Blogt (≥ 2009-04-10) Nagezien 2018-07-10.
  3. Janssens, Guy; Kokken, Roger. Fréderic. Mechelen Blogt (2009-04-10) Nagezien 2018-07-10.

VoetnotenBewerken