Tervuursesteenweg (wijk)

English.gif A large neighbourhood of Mechelen, situated south of the city centre
Het oude domein van Coloma

De wijk Tervuursesteenweg te Mechelen ligt tussen de Leuvense Vaart en de spoorlijn richting Brussel, aan weerszijden van de Tervuursesteenweg. Gelegen buiten de stadsvesten, is ze is met een tienduizendtal inwoners de grootste van de gemeente.

Deze volgens in 1288 opgetekende overlevering in de 10e eeuw ontstane en tot de 19e eeuw hoofdzakelijk agrarische en deels braakliggende Hanswijk omvat eertijdse buurten of parochies die bekend werden, veeleer ten oosten van de steenweg als Hanswijkenhoek of naar de jaarlijkse veemarkt daar Beestenhoek, en vooral ten westen als Coloma, Stenenmolenstraat en Mahatma Gandhi; naargelang de periode zijn de respectievelijke precieze begrenzingen wat meer of minder duidelijk en verscheidene namen sloegen op overlappende of geheel samenvallende gebieden.

Historiek

In de beginjaren van de spoorwegen bezat de familie Coloma er dichtst bij de stad een door baron Jean-Ernest Coloma van Vorschenborgh tot lusttuin uitgebouwd landgoed. Dit domein kwam in bezit van de Dames de Marie, die er een dure kostschool voor meisjes oprichtten. Meteen ten zuiden ervan ontstond in en bij de Stenenmolenstraat en Vredestraat een agglommeratie die kerkelijk tot Onze-Lieve-Vrouw over de Dijle hoorde tot ze in 1898 de afzonderlijke parochie Sint-Jozef Coloma werd. Op het Colomadomein verrees de Colomakerk en een parochieschool.

In die van ver aan de kerktoren te herkennen destijdse wijk, heden een buurt van circa 7.000 inwoners, kan men een aantal verenigingen terugvinden en bleef het sociaal contact zeer behoorlijk behouden.

Forse uitbreidingen kwamen er in de jaren 1920 en '30 met voordelige tuinwijken en opnieuw in de jaren 1960 en '70 met de Mahatma Gandhiwijk. Dit leidde in de vroege 21e eeuw tot Global Fiesta, een zeer gesmaakt succesvol multicultureel gebeuren in de zomermaanden.

De Sint-Jozef Colomakerk, na allerlei plannen en geruchten van afbraak tot herbestemming, werd gerestaureerd en is sinds 1 januari 2014 een van de kerken bestemd voor de nieuwe Emmaüsparochie, die een veel ruimer Mechels territorium omhelst.[1] Voor andere elementen die de wijk vormen, inzonderheid straatnamen, zie Tervuursesteenweg (straat), hoofdstuk Mechels traject.

Galerij

Externe links

Bronnen

  1. Weekend vieringen. Kerk in Mechelen. Nagezien 2014-08-20.