Stedelijk Conservatorium Mechelen

(Doorverwezen vanaf Stedelijk Conservatorium)
English.gif City of Mechelen Municipal Conservatory of Music, Drama, and Dance
Ingang van het Stedelijk Conservatorium over de Melaan

Bezig met het laden van de kaart...

Het Stedelijk Conservatorium Mechelen is in feite een academie aangezien slechts deeltijds kunstonderwijs geboden wordt, met opleidingen voor muziek, woord en dans. De hoofdzetel te Mechelen met zijn wijkafdeling in Hombeek (louter muziek) en de filialen in de centra van Sint-Katelijne-Waver en Bonheiden telden in bijvoorbeeld 2017-'18 samen 2.420 leerlingen, waarvan 565 volwassenen.[N 1][1][2]

GeschiedenisBewerken

Ingaand op een gezamenlijk verzoek van het Sint-Romboutskathedraalkoor, de plaatselijke muziekverenigingen en enkele invloedrijke stadsbewoners, besloot de Mechelse gemeenteraad in 1842 tot het oprichten van een ‍'Ecole de Chant'‍. Het aanvangsjaar 1843-'44 had de zangschool slechts 18 leerlingen. Ze werd reeds in 1850 omgedoopt tot ‍'Académie de Musique'‍ vermits men dan net zo goed piano- of vioolles kon volgen.

Het sedert 1858 gezamenlijke bestuur van de muziekacademie en de Academie voor Schone Kunsten werd al na tien jaar opgesplitst omwille van gunstigere provinciale en staatssubsidies. De groeiende belangstelling of een nogal toevallige beschikbaarheid van lokalen had al meermaals aanleiding gegeven tot een verhuis van het muzikaal onderwijs en dit kwam vanaf 1868 in lokalen van het Hof van Busleyden. De muziekacademie organiseerde concerten (begin van de sedertdien bekende conservatoriumconcerten), liet ook meisjes en volwassenen lessen volgen en kreeg het Nederlands als gewone voertaal. Aldus werd ze in 1882 een school van 'eerste categorie'.

De heropbouw van de puinhoop door het mortiervuur bij de aanvang van de Eerste Wereldoorlog zou nog jaren op zich laten wachten, zodat muzieklessen in 1915 hervat werden in de Zuidschool in de Louisastraat, later doorgingen in de achterbouw van de Academie voor Schone Kunsten in de Leopoldstraat en na de oorlog in ‍'Den Grooten Wolsack'‍ op de Wollemarkt. De naamwijziging tot 'Stedelijk Muziekconservatorium' van 1921 was bizar, vermits er sinds net dan ook het vak declamatie en toneelspeelkunst gegeven werd. Dit aanbod gold trouwens tot 1940 eveneens in het Frans.

In de jaren 1960 verruimde de muzikale vorming met instrumenten als gitaar en klavecimbel. De afdeling te Sint-Katelijne-Waver werd opgericht in 1967. Het jaar daarop nam een nieuwbouw aan de Melaan naast het Cultureel Centrum annex stadsbibliotheekfiliaal de rol van de verkommerde Wolsack over. In 1970 kwam er een derde hoofdrichting bij, toen nog met alleen klassieke dans. Gedurende het laatste vijftal jaren van het voorbij millennium kwam een tweede buitenafdeling tot bloei, te Bonheiden.

Voor muziek, woord zowel als dans nam tijdens het eerste paar decennia van de 21e eeuw het aantal specialismen en genres nog gevoelig toe. Met medewerking van de Koninklijke Vereniging De Vrienden van het Conservatorium kwamen er ook lessen muziekinitiatie vanaf een jongere leeftijd evenals voor andersvaliden.

ContactBewerken

GalerijBewerken

FilmlinksBewerken

Open klasdag conservatorium Mechelen
175 jaar conservatorium Mechelen


Externe linksBewerken

Zie ook Bronnen, waarbij wellicht vooral de ongenummerde bovenaan, naast enige andere, een algemene interesse ter zake kan dienen.

BronnenBewerken

  1. Inlichtingen over de school – Stedelijk Conservatorium Mechelen. Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming. Nagezien 2018-10-23.
  2. Inschrijvingen deeltijds kunstonderwijs 2017-'18 (in Vlaanderen) (Excel xlsx). Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming. Nagezien 2018-10-23: ook Inschrijvingen sinds 2009-'10 overzicht.

VoetnotenBewerken

  1. Ingeschreven leerlingen Stedelijk Conservatorium Mechelen 2017-'18: Stadscentrum: 1.379 ‍jongeren + 531 ‍volwassenen (≥ 18 jaar op 31/12/2017); Hombeek: 76 ‍j + 21 ‍v; St.-Katelijne-Waver: 192 ‍j + 6 ‍v; Bonheiden: 208 ‍j + 7 ‍v; — in de richtingen muziek: 1.515; woord: 513; dans: 392. (Bron: voormeld Excel rekenblad)