Volmolen: verschil tussen versies

1.546 bytes toegevoegd ,  13 okt 2007 16:32
geen bewerkingssamenvatting
(Cosmetics)
[[Afbeelding:Watermln.jpg]]
Aan de ingang van de Kruidtuin lag sinds de 13de eeuw een brug die men '''t Gat'' noemde. Hier staan de overblijfselen van een volmolen en een 16de eeuws molenhuis.
 
'''Watermolen in Mechelen'''
Op deze plaats was ooit een '''watermolen''' die onder andere het waterpeil op niveau hield in de stadsgrachten, die hier [[Dijle|de Dijle]] kruisten. Bovendien dreef de houten constructie ook diverse molens (graanmolen, volmolen, zaagmolen) aan.
 
 
[[Afbeelding:Watermln.jpg]]
[[Translation]]
{{begin}}
 
==Beschrijving==
Deze '''Watermolen (Of Volmolen)''' in '''[[Mechelen]]''' is de enige overgebleven Molen (1470) van een '''Watermolencomplex''', dat de '''Waterstand''' van Mechelen regelde.
 
Deze Molen is gelegen in de '''[[Kruidtuin]]''', aan de kant van de '''[[Zandpoortvest]]'''.
 
==Geschiedenis==
Aan de ingang van de Kruidtuin lag sinds de 13de eeuw een brugBrug die men ''''t Gat''' noemde. Hier staan nog steeds de overblijfselen van een volmolen'''Volmolen''' en een 16de eeuws molenhuis'''Molenhuis'''.
 
Op deze plaats was ooit een '''watermolenWatermolen''' die onder andere het waterpeil'''Waterpeil''' op niveau hield in de stadsgrachten'''Stadsgrachten''', die hier '''[[Dijle|de Dijle]]''' kruisten. Bovendien dreef de houten'''Houten constructieConstructie''' ook diverse molensMolens (graanmolenaan, volmolenwaaronder een '''Graanmolen, zaagmolen)een aanVolmolen en een Zaagmolen'''.
 
==Volmolen==
Een '''Volmolen''' is een meestal door '''Waterkracht''' aangedreven Molen, die werd gebruikt om wol te '''vollen'''.
 
'''Vollen''' is een nabewerking van '''geweven wollen stof''' waardoor de '''kwaliteit sterk verbeterde'''. Deze wollen stof was '''een tussenproduct van de Lakenindustrie'''. De bedoeling was om de '''Weefselstructuur dichter en vaster''' te maken.
 
Om dit te bereiken moest de '''Stof''' urenlang, voor sommige kwaliteiten zelfs dagenlang, '''gekneed''' worden. Hiertoe stonden in de begintijd '''Voetvollers''' in een '''kuip''' en stampten '''met hun voeten''' op het natte laken. Hierbij werden toevoegingen zoals '''Aarde, Urine en Zeep''' gebruikt om het '''Vervilten''' te bevorderen. Later werden Volmolens aangedreven door '''Paarden, Wind of Water''' die met '''Houten Stampers''' het Laken bewerkte.
 
Bij de met water aangedreven Volmolen kon het '''Scheprad''' uitwendig, maar in de steden was dit meestal '''inwendig''', van de Molen zijn aangebracht. Het water stroomde dan onderlangs de Molen door, door een '''Duiker'''.
 
==Externe Links==
*...
 
{{kaart}}
 
[[Categorie:Gebouwen]]
Anonieme gebruiker