Sint-Romboutskathedraal: verschil tussen versies

730 bytes toegevoegd ,  26 apr 2009 11:12
geen bewerkingssamenvatting
==De Beiaard van de Kathedraal==
Mechelen is nog steeds het '''belangrijkste centrum voor het klokkenspel''' ter wereld. In de Sint-Romboutstoren alleen al hangen '''98 klokken''', goed voor in totaal '''tachtig ton brons'''. Op de beiaard van de Kathedraal, die er '''twee''' heeft, wordt al gespeeld sinds de '''15de eeuw'''.
 
In 1914 schreef '''[http://en.wikipedia.org/wiki/Henry_van_Dyke Henry van Dyke]''' een '''oorlogsgedicht''' en '''hymne''' aan de '''Sint-romboutskathedraal en zijn beiaard''', genaamd '''[http://books.google.be/books?id=gN0r4g4pK2UC&dq=henry+van+dyke+the+red+flower&printsec=frontcover&source=bl&ots=pOmgs4Xy32&sig=23CJoK5lR9Peqp8O5PG6tDsuFuY&hl=nl&ei=Xxn0Seb4I8HP-Abqu6yyDw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1#PPA23,M1 The bells of Malines]''', te vinden in de dichtbundel '''[http://books.google.be/books?id=gN0r4g4pK2UC&dq=henry+van+dyke+the+red+flower&printsec=frontcover&source=bl&ots=pOmgs4Xy32&sig=23CJoK5lR9Peqp8O5PG6tDsuFuY&hl=nl&ei=Xxn0Seb4I8HP-Abqu6yyDw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1 The Red Flower]'''.
 
==Mechels Sint-Romboutskoor==
Het '''Mechelse Sint-Romboutskoor''' werd omstreeks 1561 in Mechelen gesticht en in 1916 nieuw leven ingeblazen door '''Kardinaal Jules van Nuffe'''l. Op het repertoire van dit – internationaal gewaardeerde – koor stonden vooral '''Gregoriaanse Gezangen, Religieuze Polyfonie uit de 15de en 16de eeuw en Gewijde Muziek van hedendaagse Vlaamse Componisten, zoals Edgar TineTinel, Josef Ryelandt, Robert Herberigs en Flor Peeters'''.
 
In april 1934 trok het Mechelse Sint-Romboutskoor naar Italië om er in '''Rome, Napels en Firenze''' een reeks concerten te geven, waaronder een concert voor '''[http://nl.wikipedia.org/wiki/Paus_Pius_XI Paus Pius XI]'''. De kritieken in de Italiaanse kranten waren, op z’n zachtst gezegd, lovend.
Anonieme gebruiker