Sint-Romboutskathedraal: verschil tussen versies

279 bytes toegevoegd ,  12 feb 2009 22:11
geen bewerkingssamenvatting
==Interieur==
Gebouwd tussen de dertiende eeuw en 1520. Wordt beschouwd als één van de prototypes van de '''Brabantse Hooggotiek''', met als kenmerken :
*Een '''kooromgang''' en zeven '''[http://nl.wikipedia.org/wiki/Straalkapel straalkapellen]'''
*Een tendens naar abstractie in de binnendecoratie
*Ronde kolommen met '''koolbladkapitelen'''
*Een driedelige opstand ('''Spitsboogarcaden''', mooi uitgewerkt '''[http://nl.wikipedia.org/wiki/Triforium Triforium]''' en Bovenramen).
Het oorspronkelijke kerkmeubilair ging verloren tijdens de godsdiensttroebelen van de zestiende eeuw en werd vervangen in Barokstijl. De kerk bevat een schat aan kunstwerken waaronder :
*Een '''lezenaar''' in messing door '''Jan II Cauthals''' (eind zestiende eeuw)
*Christus aan het kruis, geschilderd door '''[http://nl.wikipedia.org/wiki/Antoon_Van_Dijck Antoon Van Dijck]''' (ca. 1630)
*Het hoofdaltaar in witte en zwarte marmer door '''[[Lucas Fayd’herbe]]''' (1666),
*Een kansel met '''de bekering van Sint Norbertus''' door '''Michiel van der Voort''' (1723, overgebracht uit de kerk van Leliëndaal),
 
===De Klokkenkamer===
Dit is de ruimte waar de eerste, en ook de oudste, '''Beiaard''' staat opgesteld. Het instrument omvat '''49 klokken'''. De oudste klok dateert uit 1480. De meeste klokken zijn in de Zeventiende Eeuw gegoten door '''[http://nl.wikipedia.org/wiki/Pieter_en_Fran%C3%A7ois_Hemony Pieter en François Hemony]'''. Vandaag zijn de beiaardklokken niet meer in gebruik en de ruimte doet dienst als '''Museum'''. Deze Beiaard is nauw verbonden aan '''[[Jef Denyn]]''', stichter en voormalig directeur van de '''Beiaardschool van Mechelen'''.
===De Uurwerkenkamer===
Dit is de ruimte waar een '''Volautomatisch Uurwerksysteem''' staat opgesteld. Het Uurwerk wordt aangedreven door een '''gewicht van 50 kg de 2 slagwerken door 100 kg en 120 kg'''. Dit systeem bediende '''één wijzer''' op de vier torenuurwerken. Na een '''Duitse beschieting tijdens de Eerste Wereldoorlog''' werkte de torenuurwerken niet meer en in 1963 zijn de '''wijzerplaten verwijderd'''. De '''Torenuurwerken''' hadden een diameter van 14 meter (het uurwerk van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen heeft een diameter van 7 meter). De speeltrommel wordt aangedreven door een gewicht van 1.5 ton en speelde om de 7,5 minuten.
===De Beiaardkamer===
De '''Nieuwe Beiaard''' bestaat uit 49 klokken en is in 1981 gegoten door de '''[http://nl.wikipedia.org/wiki/Eijsbouts Koninklijke Klokkengieterij Eijsbouts]'''.
===[http://www.flickr.com/photos/erroba/3056763456/sizes/m/ De Askelder]===
...
Het '''Mechelse Sint-Romboutskoor''' werd omstreeks 1561 in Mechelen gesticht en in 1916 nieuw leven ingeblazen door '''Kardinaal Jules van Nuffe'''l. Op het repertoire van dit – internationaal gewaardeerde – koor stonden vooral '''Gregoriaanse Gezangen, Religieuze Polyfonie uit de 15de en 16de eeuw en Gewijde Muziek van hedendaagse Vlaamse Componisten, zoals Edgar Tine, Josef Ryelandt, Robert Herberigs en Flor Peeters'''.
 
In april 1934 trok het Mechelse Sint-Romboutskoor naar Italië om er in '''Rome, Napels en Firenze''' een reeks concerten te geven, waaronder een concert voor '''[http://nl.wikipedia.org/wiki/Paus_Pius_XI Paus Pius XI]'''. De kritieken in de Italiaanse kranten waren, op z’n zachtst gezegd, lovend.
 
==Vliegtuigspotters==
Anonieme gebruiker