Sint-Romboutscollege: verschil tussen versies

473 bytes toegevoegd ,  4 mrt 2009 13:20
wat geüpdated
(wat geüpdated)
[[Afbeelding:college.jpg]]
 
'''De school Sint-Romboutscollege in [[Mechelen]] is grotendeels gevestigd in het gebouw met de driedelige barokgevel op de [[Veemarkt]]''' en in de achterliggende neogotische gebouwen, die ook wel de D-G-F vleugels genoemd worden.
 
 
 
== Geschiedenis ==
Dit is het oude '''Hof van [[CosmasHof van Prant]]''' - hetgebouwd door de heer Cosmas van Prant zelf. Het gebouw dateert uit het begin van de '''17de eeuw'''.
 
In 1863 kocht '''Aartsbisschop Sterckx''' het gebouw en stichtte er een '''College''', dat onder de bescherming van de '''[[Heilige Rumoldus]]''' werd geplaatst.
Het Sint-Romboutscollege bevat, naast '''Lager Onderwijs, ook studieleergangen voor Middelbaar Onderwijs'''. Het College bevat geen kleuterklassen of Hoger Onderwijs. Lager en Middelbaar Onderwijs worden apart vertegenwoordigt door een '''eigen directie'''.
 
Het Hoger Middelbaar Onderwijs bevat verschillende studierichtingen waar men in de eerste jaren start met ofwel een klassieke richting of een moderne richting, naar de hogere cyclus toe wordt de studiewaaier gevarieerder. Zo kunnen laatstejaars afstuderen in o.a. wiskundige richtingen of talenrichtingen met al dan geen klassieke uitbreiding. De school bezit een eigen zwembad dat dagelijks gebruikt wordt door deze school en andere. Twee grote fietsenstallingen bergen ook dagelijks honderden fietsen.
Het Hoger Middelbaar Onderwijs bevat de klassieke afdelingen ('''Grieks-Latijn-Wiskunde'''), alsook de richting '''Economische'''. Lang heeft de school ook zijn '''eigen zwembad''' gehad en bezit een eigen '''fietsenstalling'''.
 
In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw had het College ook zijn '''eigen zangkoor''', waarmee het geregeld optreden verzorgde in '''binnen-en buitenland'''. Het zangkoor stond onder de leiding van '''Mijnheer Van Grieken'''. Heden is een schoolorkest samengesteld dat ieder jaar een optreden houdt.
 
OokEr worden er geregeld activiteiten gehouden in de school, die niet in verband staan met de schoolse activiteiten. Elke zaterdag, bijvoorbeeld, trainen de leden van de '''Mechelse RopeSkippingClub''' in een van de turnzalen van de school.
 
==Allerlei==
Op 24 mei 2008 overlijdtoverleed '''[http://www.mechelenblogt.be/2008/05/alo-s-jans-gaat-geschiedenis Aloïs Jans]'''. Aloïs Jans is bij vele Oud-Leerlingen gekend als gedegen '''Leraar Geschiedenis'''. Naast leraar aan het Sint-Romboutscollege, was Aloïs Jans ook '''Historicus'''.
 
==Adres/Contact==
Controleur, bureaucraten, controlegebruikers, emailconfirmed, interfacemoderatoren, phantom, rollback, beheerders
2.496

bewerkingen