Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Sint-Katelijnestraat

81 bytes toegevoegd, 23 jul 2007 19:26
geen bewerkingssamenvatting
[[Afbeelding:katelijne1.jpg]]
De '''De Sint-Katelijnestraat''' is sinds de Middeleeuwen een van de belangrijkste invalsroutes van [[Mechelen]].''' 
[[Translation]]
{{begin}}
==Geschiedenis==
[[Afbeelding:katelijne2.jpg|thumb|'''Begin Katelijnestraat''']]
De drukke straat loopt van de vroegere '''[[Sint-Katelijnepoort]] ''' (afgebroken in 1811) naar het '''[[Sint-Romboutskerkhof]]'''.
Oorspronkelijk werd deze straat gekruist door de '''[[Melaan(vliet)|Melaan]]''', door de '''[[Horenbrug]]''', die werd gedempt in 1910 (tussen nummers 18-20 en 19-21). Maar ook tussen de nummers 41-43 ter hoogte van de '''[[Stadheimelijkheid]] ''' overbrugd door de '''[[Olifantsbrugghe]]'''.
Deze straat lag op de belangrijke route tussen '''Antwerpen en Brussel'''.
In de vroegere '''Monopoly-spelletjes ''' werd deze straat zelfs vernoemd omwille van zijn '''belangrijke handelsfunctie ''' in die tijd.
(Bron : '''Bouwen door de eeuwen heen in Mechelen''', deel 9n, pp412)
==Heden==
[[Afbeelding:katelijne3.jpg|thumb|'''Gallerij Galerij in de Katelijnestraat''']]Vandaag heeft de Katelijnestraat 2 gezichten. Vanaf de [[Wollemarkt]] tot de [[Katelijnekerk]] oogt de Katelijnestraat als heel gezellig, dankzij de verschillende winkeltjes en '''gallerijengalerijen'''. Hier vinden we bekende winkels zoals '''Copyplan''' (Tekengerei), '''Mispelters''' (Bureaugerei) en '''[[Kostuum & Karamel]]''' (Carnavalskledij).
Vanaf de Katelijnekerk tot de Ring rond Mechelen oogt de Katelijnestraat een beetje '''groezelig'''. Hier zijn een hoop '''winkels verdwenen ''' of staan de '''huizen te verloederen'''.
[[Categorie:Straten]]
Anonieme gebruiker