Familie Godenne: verschil tussen versies

233 bytes toegevoegd ,  6 feb 2021 03:14
fiks typo; link update; minieme wijziging tot eenvormigheid (ook voor beheerderszoekopdrachten bij MM-onderhoud).
k (Tekst vervangen - " ‍-" door " ‍–")
(fiks typo; link update; minieme wijziging tot eenvormigheid (ook voor beheerderszoekopdrachten bij MM-onderhoud).)
http://mechelen.mapt.be/index.php?search="Familie Godenne Willy Godenne"&fulltext=Search
2) redirectpagina's, dankzij 'Koppelingen naar deze pagina' met 'koppelingen verbergen' aangeklikt -->
'''Willy Godenne''' werd geboren te Mechelen in 1903 en overleed in Sint-Lambrechts-Woluwe in 1983. Naast het drukkerij- en uitgeversvak, was hij ook actief op het gebied van de bibliografie. Hij zet de familietradiefamilietraditie verder en perfectioneert de typografie (zowel in Mechelen als later in Brussel)
 
Willy Godenne werkte samen met onder meer de veelzijdige kunstenaar uit Antwerpen Jos Léonard,<ref group="N">[http://www.artnet.com/Artists/LotDetailPage.aspx?lot_id=92F1B43EA50B75BEDC6A9C213BF1356C Jos Léonard]. Artnet.</ref> schilder, graficus, typograaf, ontwerper en reclametekenaar, en onder de naam [[Studio Novio]] brachten zij een reeks artistieke publicaties tot stand, zowel in het Nederlands als in het Frans. Als man-van-het-boek verzorgt Jos Léonard de boekomslagen, de boek- en tijdschriftillustraties en zorgt hij ook voor de boekverzorging en de publiciteit, steeds in een strenge en sobere typografie die eigen is aan het Constructivisme en De Stijl. Jos Léonard vertoefde destijds in de kring van mensen zoals [[wp:Paul Van Ostaijen|Paul Van Ostaijen]], [[wp:Paul Joostens|Paul Joostens]], [[wp:Floris Jespers|Floris Jespers]] en Jozef Peeters.<ref group="N">Elias, Willem. [http://belgischekunst.be/?tag=jozef2008/11/abstracte-peeterskunst-in-belgie/ Abstracte kunst in België – tag: Jozef Peeters]. ''Aspecten van de Belgische kunst na '45''. Auteursblog belgischekunst.be (2008-11-24). <small>Nagezien 2021-02-06.</small></ref>
 
Willy Godenne geeft zowel historische werken uit, zoals ''Bij de nonnekens van [[Muizen]]'' van Jozef Laenen, als portfolio’s met grafieken en ''Thien houtsneden van de Berechtinge'' van [http://nl.wikipedia.org/wiki/Guido_Gezelle Guido Gezelle] (1932), tot diverse uitgaves voor de in 1922 opgerichte [[Koninklijke Beiaardschool]], waarvan Willy Godenne ondervoorzitter was en de bibliofiel Prosper Verheyden secretaris.
*In memoriam Henry Cordemans de Bruyne (1866-1956) (druk 1956)
*Deux gravures anciennes du convent de Béthanie, fonds en 1421 à Malines (1956)
*Préliminaires à l'inventaire général des statuettes d'origine Malinoise, présumées des XVe et XVIe siècle, – deel vol.&#8239;1 en &#8239;&amp;&#8239;2 (1957)
*Cloches en URSS. by Willy Godenne (Beiaardschool Jef Denyn, -1960)
*Le papier des comptes communaux de Malines datant du Moyen Age (1960)
*Six statuettes polychromées de l'hôpital Notre-Dame à Malines (1960)
 
==Zonder voornaamvermelding==
*[[blog:bestand/afbeelding/jans/duytschers.jpg|Duitsers te Mechelen]] (Frans Verhavert, Frans) - (Godenne, 1919)
 
==Galerij==
<div>
<gallery>
Afbeelding:Malines Jadis.jpg|'''Malines, Jadis et Aujourd'hui'''<br />door Léopold Godenne,<br />met stadsplan, 1908
Afbeelding:Cavalcades des Malines Willy Godenne.jpg|'''Cavalcades de Malines<br />[...] Op Signorke'''<br />Publicatie door Willy Godenne, 1938'''
</gallery>
</div>
 
==Externe links==
==Voetnoten==
<div class="References">
<references group="N" />
'''''Perrmissies:'''''
<references group="©" />
<references group="N" />
</div>
 
Controleur, emailconfirmed, phantom
18.774

bewerkingen