Prosper de Troyer: verschil tussen versies

1 byte verwijderd ,  28 jan 2021 00:00
k
Tekst vervangen - ". I" door ". I"
k (Tekst vervangen - ". H" door ". H")
k (Tekst vervangen - ". I" door ". I")
Prosper de Troyer sloot zich aan bij de kring "Moderne Kunst" in Antwerpen. Zijn abstracte manier van werken (1921-1922) maakte plaats voor [[wp:Figuratieve kunst|figuratief]]-[[wp:Expressionisme|expressionisme]]. Hij gaf vanaf 1939 les aan de Mechelse Academie voor Beeldende Kunsten.
 
Hij werd eerst beïnvloed door [[wp:Eugène Laermans|Eugène Laermans]] en Jakob Smits, later door de [[wp:Futurisme|Futuristen]]. Hij assimileerde aanvankelijk het Neo-Impressionisme, dan het Fauvisme en het Kubisme (1918-1919). Hij evolueerde, vanaf 1920, naar de Abstractie en adopteert rond 1921 de Zuivere Beelding, met een aantal abstracte werken waarbij de realiteit op geometrische wijze werd geschematiseerd. In 1922 keert hij resoluut terug naar de Figuratieve Vormgeving en in het bijzonder naar het Expressionisme.
 
Met thema’s als de moeder, het kind, de mens, het landschap en religieus geïnspireerd werk evolueerde hij naar een zeer persoonlijk expressionisme met krachtig opgebouwde schilderijen rond zijn familiaal leven in een sterk vereenvoudigde expressieve vormentaal. Hij was bevriend met [[wp:Michel de Ghelderode|Michel de Ghelderode]], [[Alfred Ost]], Felix De Boeck, Georges Marlier, Frans Mertens en Edmond Grégoire. Hij exposeerde o.a. in Amsterdam, Belgrado, Berlijn, Bern, Budapest, Florence, Genève en Parijs.
Controleur, emailconfirmed, phantom
18.774

bewerkingen