Prosper de Troyer: verschil tussen versies

1 byte verwijderd ,  27 jan 2021 23:06
k
Tekst vervangen - ". Z" door ". Z"
k (Tekst vervangen - "[[Wikipedia:" door "[[wp:")
k (Tekst vervangen - ". Z" door ". Z")
In Mechelen maakte hij kennis met [[Rik Wouters]] (1914) en nam, tijdens [[wp:Eerste Wereldoorlog|Wereldoorlog I]], deel aan de tentoonstellingen van de kunstkring "Doe stil voort". De Troyer richtte met enkele anderen in Mechelen de Kunstkring "Van Onzen Tijd" op.
 
Prosper de Troyer sloot zich aan bij de kring "Moderne Kunst" in Antwerpen. Zijn abstracte manier van werken (1921-1922) maakte plaats voor [[wp:Figuratieve kunst|figuratief]]-[[wp:Expressionisme|expressionisme]]. Hij gaf vanaf 1939 les aan de Mechelse Academie voor Beeldende Kunsten.
 
Hij werd eerst beïnvloed door [[wp:Eugène Laermans|Eugène Laermans]] en Jakob Smits, later door de [[wp:Futurisme|Futuristen]]. Hij assimileerde aanvankelijk het Neo-Impressionisme, dan het Fauvisme en het Kubisme (1918-1919). Hij evolueerde, vanaf 1920, naar de Abstractie en adopteert rond 1921 de Zuivere Beelding, met een aantal abstracte werken waarbij de realiteit op geometrische wijze werd geschematiseerd. In 1922 keert hij resoluut terug naar de Figuratieve Vormgeving en in het bijzonder naar het Expressionisme.
Controleur, emailconfirmed, phantom
18.774

bewerkingen