Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Gustaaf De Bruyne

138 bytes verwijderd, 3 april
+ MM-link; std; geredigeerd (in zoverre duidelijk: aanvankelijk realistisch of expressionistisch? gokje), zonder herhalingen en zonder van de hak op de tak heen en weer te springen. DEFAULTSORT:DEBRUYNE, GUSTAAFCHRISTIAAN
{{Translation|Biography of a famous painter from Mechelen}}
[[Afbeelding: Gustaaf de Bruyne Oorlogsverdriet.jpg|thumb|250px|<div style="text-align:center;">'''Gustaaf de Bruyne's Oorlogsverdriet'''(Gustaaf De Bruyne)</div>]]
'''Gustaaf de ''' ('&zwj;'''Staf'''&#8202;&zwj;') '''Christiaan De Bruyne''' was een schilder, tekenaar, etser en burijngraveur. Zijn opleiding genoot hij aan de Academie van geboren te [[Mechelen]] op 12 januari 1914 en het Hoger Instituut in Antwerpenoverleden te [[wp:Poederlee|Poederlee]] op 13 augustus 1981, waar hij later zelf leraar Grafiek werd. Gustaaf de Bruyne had was een voorliefde voor symbolische taferelenschilder, landschappentekenaar, naakten etser en portrettenburijngraveurHij begon zijn artistieke loopbaan realistisch en evolueerde, tijdens de tweede wereldoorlog naar een Symbolistisch-Pessimistische Stijl. Zijn werken krijgen, vanaf 1945, een uitermate surrealistisch karakter en het thema van de mens, die blind is voor zijn eigen zelfvernietiging, duikt dikwijls op.  Ook Van in 1979 was hij lid van de kring '''’t Getij'''blind geworden.
==Biografie==
Zijn opleiding genoot hij eerst aan de [http://www.artnet.com/artist/558684/gustaaf-de-bruyne.html Gustaaf Christiaan] ofwel Staf De Bruyne is op 12 januari 1914 te [Koninklijke Academie Beeldende Kunsten Mechelen geboren. Aan de |Academie voor Schone Kunsten van zijn geboortestad krijgt hij zijn eerste opleiding, die ]] en voltooide hij vanaf 1931 voltooit aan het Nationaal Hoger Instituut te Antwerpen bij [http[wp://nl.wikipedia.org/wiki/Gustave_van_de_Woestijne Gustave Van de WoestijneWoestyne|Gustave Van de Woestyne]] (1881-1947) en [http[wp://nl.wikipedia.org/wiki/Jules_De_Bruycker Jules De Bruycker|Jules De Bruycker]] (1870-1945)aan het Nationaal Hoger Instituut te Antwerpen, waar hij later zelf grafiekleraar werd.
==Koninklijke Academie voor Schone Kunsten==In 1946 krijgt kreeg hij een aanstelling als leraar aan de [http://www.artesis.be/academie/ Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen], totdat hij in 1977 wegens ziekte met pensioen gaatging. Vanaf Van in 1952 woont woonde hij in het achttiende-eeuwse huis ‘Het 'Het Eendje' te [http[wp://nl.wikipedia.org/wiki/Deurne_(Antwerpen) |Deurne], ] maar verblijft verbleef vanaf 1962 veel in een verbouwde boerderij in de Kempen te [http://nl.wikipedia.org/wiki/het Kempische Poederlee Poederlee], waar hij, nadat hij in 1979 blind was geworden, op 13 augustus 1981 overlijdt.
==Fantasmagorie==
Gustaaf De Bruyne schilderde aanvankelijk had een voorliefde voor symbolische taferelen, landschappen, naakten en portretten. Aanvankelijk [http[wp://nl.wikipedia.org/wiki/Expressionisme |expressionistisch] en ], evolueerde na WO II hij tijdens de Tweede Wereldoorlog naar de een symbolistisch-pessimistische stijl. Vanaf 1945 werden zijn werken [[httpwp://nl.wikipedia.org/wiki/Fantasmagorie Fantasmagorie|fantasmagorisch]]. Het , met een profetisch karakter, gedomineerd door het thema van de mens, blind voor zijn zelfvernietiging, domineerde zijn werk dat een profetisch karakter bezatblinde mens. Hij schilderde onder meer Zijn evenwichtige composities met poëtische meditaties over leven en dood in ademen een beklemmende , surrealistische sfeer.
==Glaceertechniek==
De Bruyne beoefende ook de [http[wp://nl.wikipedia.org/wiki/Glaceertechniek |glacistechniek]. Bij de glacistechniek wordt ], waarbij kleurveranderingen ontstaan door steeds een verflaag over een reeds gedroogd ingedroogd kleurvlak op het papier aangebracht. Hierdoor ontstaan kleurveranderingenaan te brengen. De verf vermengt zich dus niet, maar door de transparante verflagen ontstaat een optische verfkleur. Deze techniek ken alleen op droog papier werden uitgevoerd. Zijn tekenstijl was verwant aan die van de oude meesters.
Zijn werk is aanwezig in ==Varia==*De Bruyne was lid van de kring ''’t Getij''.*Musea van in Antwerpen, Brussel, Mechelen, Milaan en Lissabonhebben werken van De Bruyne.
==Externe Linkslinks==*[http://www.artnet.com/artist/558684/gustaaf-de-bruyne.html Gustaaf de Bruyne (Belgian, 1914–1981)]. Artnet. <small>Nagezien 2020-04-03.</small> — 146 geveilde werken*[http://rkd.nl/nl/explore/artists/20441 Gustaaf De Bruyne (man / Belgisch, graficus, schilder, tekenaar)]. Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD), Den Haag. <small>Nagezien 2020-04-03.</small>
*[http://www.museumkempenland.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=94&Itemid=56 Museum Kempenland Eindhoven]
 
==Bronnen==
<div class="References">
<references />
</div>
 
==Voetnoten==
<div class="References">
<references group="N" />
</div>
[[Categorie:Grafici]]
{{DEFAULTSORT:DEBRUYNE, GUSTAAFCHRISTIAAN}}
Controleur, bureaucraten, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
13.361
bewerkingen