Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Familie De Noter

157 bytes toegevoegd, 3 april
k
3 x MM-link (zelfde doelwit doch onder verschillende peroonsnamen die doelen van doorverwijzingen zijn)
http://mechelen.mapt.be/index.php?search="Familie De Noter Pieter Frans De Noter de Oudere"&fulltext=Search
2) redirectpagina's, dankzij 'Koppelingen naar deze pagina' met 'koppelingen verbergen' aangeklikt -->
'''Pieter Frans De Noter de Oudere''' werd geboren in 1747 te [[Walem]] (bij Mechelen) en overleed in 1830 te Mechelen. Hij was een leerling aan de [[Koninklijke Academie Beeldende Kunsten Mechelen|Mechelse Tekenacademie]], behaalde er de eerste prijs in architectuur- en perspectieftekenen en bouwde er zijn leraarsloopbaan verder uit. In 1788 verhuisde de hele familie De Noter naar Mechelen. Een van de broers, '''[[wp:Bernardus De Noter|Simon De Noter]]''', nam de religieuze voornaam '''Bernardus''' aan en werd te Gent de eerste algemene overste van de [[wp:Broeders van Liefde|Broeders van Liefde]].
Onder meer een technisch grondplan van de [[Melaan]]aftakking met [[Volmolen|het complex van watermolens]] aan de Dijle nabij de Hanswijkpoort, door Pieter Frans senior opgemeten en getekend in mei 1809, berust in het stadsarchief.
'''Pieter Frans De Noter de Jonge''' was de Ouderes zoon die geboren werd te Walem op 23 februari 1779 en op 22 november 1843 overleed in Gent. Al op jonge leeftijd had hij voeling met kunst.
Hij was een leerling van [[Willem Jacob Herreyns]] op aan de [[Koninklijke Academie Beeldende Kunsten Mechelen|Mechelse Academie ]] en volgde lessen bij de beeldhouwer [[Jan-Frans van Geel]]. De Franse invasie maakte echter in 1793 verdere studies onmogelijk.
Eén van zijn eerste artistieke commissies was vervaardiging van een decoratie voor de [[Sint-Pieter en Sint-Pauluskerk|Sint-Pieter-en-Pauluskerk]] te Mechelen. Dit project dat een stempel op zijn verdere carrière zou drukken, ving kort na 1793 aan en hij werkte ertoe samen met zowel zijn vader als Willem Herreyns.
http://mechelen.mapt.be/index.php?search="Familie De Noter Jan Frans De Noter"&fulltext=Search
2) redirectpagina's, dankzij 'Koppelingen naar deze pagina' met 'koppelingen verbergen' aangeklikt -->
'''Jan Frans De Noter''' was Pieter Frans de Ouderes zoon die geboren werd in 1787 te Walem en in 1855 overleed te Mechelen. Hij volgde les aan de [[Koninklijke Academie Beeldende Kunsten Mechelen|Mechelse Academie ]] waar hij zich interesseerde in archeologie. Op latere leeftijd maakte hij olieverfschilderijen en aquarellen en kopieerde oude stadsgezichten.
==Baptist Henry De Noter==
Controleur, bureaucraten, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
13.372
bewerkingen