Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Beeldsmederij De Maan

86 bytes toegevoegd, 2 okt 2019 23:54
Chronologie. WIe precies weet wat bij de Beeldensmederij gelijk bleef aan of net verschilt van het Figurentheater, kan de tekst en het huidige gebruik van de verleden tijd nog verbeteren.
</div>
Het Figurentheater sinds begin 2015 tot '''Beeldsmederij De Maan''' omgedoopte 'De Maan of Figurentheater [[Mechelen]]', verkort '''De Maan''' , noemt zich 'beeldsmederij voor kinderen en jongeren'. De <span title="Vereniging zonder winstoogmerk">vzw</span> zet de in 1948 door Jef Contryn begonnen familietraditie van het Stadspoppentheater in de [[Mechelen|Mechelse]] binnenstad voort, en wel in haar het alleroudste complete gebouwvan de binnenstad: de sinds eind 2015 gerestaureerde [http://www.beeldbankmechelen.be/index2.php?option=com_memorix&task=topview&searchplugin=eenvoudig&Itemid=53&mrxpopup=1&CollectionID=1&PhotoID=SME001000223_02&RecordID=238&ResultRecord=1 voormalige Heilige Geestkapel]. De vanaf begin 2015 '''Beeldsmederij De Maan''' geheten vzw noemt zich 'beeldsmederij voor kinderen en jongeren'.<ref>&bull; {{Citeer web
|url=http://www.mechelen.be/4841/road_works/499/de-maan.html
|titel=De Maan
|datum=2015-02-26
|accessdate=2019-10-02
}}</ref> Medewerkers met een gedegen opleiding binnen de theaterkunsten zorgen geregeld voor een nieuwe topvoorstelling. Om de aandacht van, vooral, jonge bezoekers te kunnen behouden blijft de duur daarvan beperkt tot maximum 1 uur.
Terwijl in vroegere tijden het poppenspel een pure weergave was van poppen voor een geschilderde of getekende achtergrond (zoals [[wp:Jan Klaassen (pop)|''&zwj;'Jan Klaasen'&zwj;'' en ''&zwj;'Katrijntje'&zwj;'']]), wordt werd binnen het Figurentheater De Maan een samenspel gerealiseerd tussen poppen en menselijke acteurs. Medewerkers met een gedegen opleiding binnen de theaterkunsten zorgden geregeld voor een nieuwe, hooguit één uur durende topvoorstelling. Het resultaat bekoort bekoorde de dankzij die korte tijd aandachtig blijvende jonge bezoekers maar ook volwassenen blijken bleken in hun nopjes.
Figurentheater De Maan verschilt verschilde dan ook in uitvoering met bijvoorbeeld [http://www.toone.be/ Theater Toone] in Brussel. Terwijl dit laatste met houten poppen zoals ''&zwj;'het Ketje'&zwj;'' met touwtjes bedient bediende, gebruiken gebruikten de acteurs van Figurentheater De Maan uit verschillende stoffen gemaakte poppen die in een samenspel met de acteurs worden werden bediend. Deze figuren worden geconstrueerd door meerdere mensen, werden met een hart voor poppen en een gedegen vakmanschapgeconstrueerd door meerdere vaste medewerkers of peters of meters van het gezelschap, die meestal op een of ander manier gelinkt zijn waren aan het figurentheater, als vast medewerker of als peter of meter van het gezelschap.
De vzw De Maan Figurentheater Mechelen ontving steun van de provincie Antwerpen en, net als nadien de Beeldensmederij De Maan is een vzw en krijgt steun , van de Vlaamse overheid, de provincie Antwerpen en de stad Mechelen; Vlaamse Overheid en Stad Mechelen. Na Willem Verheyden werd in 2013 Stef De Paepe directeur; Bart Mertens is was de zakelijke leider en Paul Contryn de [[wp:Scenografie|huisscenograaf]] is Paul Contryn. Diens vader, de poppenspeler, artistiek leider en directeur van het eertijdse Mechels Stadspoppentheater en eredirecteur van De Maan [[wp:Louis Contryn|Louis Contryn]], overleed in juli 2014 op 85-jarige leeftijd.<ref>{{Citeer web
|url=http://www.gva.be/cnt/dmf20140707_01171036/meester-poppenspeler-is-niet-meer
|titel=Meester-poppenspeler is niet meer
Controleur, bureaucraten, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
13.438
bewerkingen