Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Beggaardenstraat

15 bytes toegevoegd, 10 aug 2019 00:07
k
sp
De '''Nieuwe Beggaardenstraat''' in [[Mechelen]] leidt van [['t Veer]] naar de [[Sint-Katelijnestraat]]. De naam verwijst naar de ''[[beggaarden]]'', het mannelijke equivalent van [[begijnen]]. Het [[Groot Begijnhof]] grenst aan deze straat.<br />De '''Oude Beggaardenstraat''' bij de [[Wollemarkt]] daarentegen en anders dan men wel eens heeft verondersteld, heette oorspronkelijk ''Bogaertstraete'', naar een familie Van den Bogaarde die ooit aan het andere straateinde woonde, in de voornoemde Katelijnestraat.
Als men in Mechelen de '''BegaardenstraatBeg'''['''g''']'''aardenstraat''' noemt — of in dialect de ''&zwj;'[[Mechels dialect/spelling#Conventie: alfabet|<span title="Klik voor de uitspraakspelling van het Mechelse dialect">Bɘgɘutstrεt</span>]]'&zwj;'', bedoelt men nooit de erg korte 'Oude' maar steevast de 'Nieuwe'. De bebouwing wordt er gekarakteriseerd door een gevarieerde gevelarchitectuur, gaande van traditionele zestiende-eeuwse [[wp:Topgevel|topgevels]] tot twintigste-eeuwse [[wp:Lijstgevel|lijstgevels]].
Zowel aan de [[Stadsheimelijkheid]] als in de Nieuwe Beggaardenstraat was er een toegang tot gebouwen van ''Huyghebaert nv''. Bij de renovatie van deze oude magazijnen in 2008, had een exclusief [[wp:Loft|loftdorp]] moeten verrijzen met 35 woongelegenheden. Wegens stabiliteitsproblemen is het project omgevormd tot 24 nieuwbouwappartementen en slechts de voorgevel blijft bewaard.<ref>[http://www.gva.be/regio-mechelen/mechelen/lofts-kunnen-instorten.aspx Lofts kunnen instorten] Gazet van Antwerpen, 19 jun 2008</ref>
Controleur, bureaucraten, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
13.497
bewerkingen