Hogeweg: verschil tussen versies

392 bytes toegevoegd ,  19 mrt 2019 09:02
Iets meer herschreven en aangevuld
(Allicht correcter geplaatst einde van de Hogeweg, in de inleiding en op het kaartje; std.)
(Iets meer herschreven en aangevuld)
</div>
 
De '''Hogeweg''' is de twee kilometer lange straat die begint aan de [[Battelsesteenweg]] en doorkruistin noord-noordwestelijke richting de woonkern van [[Battel]] in noord-noordwestelijke richtingdoorkruist. OpDaar zekervoorbij ogenblik vlijtversmalt de Hogewegstraat zichen gedurendeeven ongeveerverder vlijt een 150-tal meter Hogeweg zich langs een bocht van de [[Dijle (rivier)|Dijle]], waarnawaarvan de weg dan lichtjes meer westwaarts afbuigt en eveneen eindje voorbij de ook uit de dorpskern komende, haaks aansluitende Baron Empainlaan met een helling uitkomt op de hoger gelegen Zennegatvaart. DitDeze is langsheen de [[Leuvense Vaart]] linksaf een jaagpad en rechtsaf een smalle huizenloze en voetpadloze tweerichtingsstraat, die — behalve voor fietsers en voetgangers — doodloopt op het [[Zennegat]]. Langsheen die kanaaldijk hebben tal van pleziervaartuigen, waaronder omgebouwde vrachtboten, hun gebruikelijke aanlegplaats en er staan enkele meerpalen op de weg zodat alle rijdend verkeer de grootste voorzichtigheid aan de dag moet leggen.
 
Bij het raakpunt met de Dijledijk staan vanouds drie [[wp:Knotwilg|knotwilgen]]. In de schaduw ervan vinden we het eeuwenoude estaminet ''&zwj;'In het Bergsken'&zwj;'', dat tot de jaren '70 van de 20ste20e eeuw een boerencafé was, waar 'Net' achter de toog stond — of naast de Leuvense stoof zat. Na een kortstondige post-hippieperiode op het einde van de jaren 1970, werd het café een paar keer gerenoveerd. Het interieur werd uitgebreid en thans is het op weekdagen een trefpunt voor handelsreizigers, de plek waar "de mannen die de gas (en het licht) doen branden" hun lunchpauze houden maar vooral in het weekeind een trekpleister voor wandelaars en wielertoeristen.
 
Na een kortstondige post-hippieperiode op het einde van de jaren 1970, werd het café een paar keer gerenoveerd. Het interieur werd uitgebreid en thans is het op weekdagen een trefpunt voor handelsreizigers, de plek waar "de mannen die de gas (en het licht) doen branden" hun lunchpauze houden maar vooral in het weekeind een trekpleister voor wandelaars en wielertoeristen.
 
De oorspronkelijke Hoge Weg eindigde als een karrenspoor aan de verzande afgesneden [[wp:Meander (waterloop)|meander]] van de Dijle.
Controleur, emailconfirmed, phantom
18.774

bewerkingen