Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Familie Van Beethoven

213 bytes toegevoegd, 8 dec 2018 07:59
Medegedeeld: Het s onzeker dat Beethoven Mozart zelfs maar ontmoet heeft, dit blijkt ook bvb. http://www.wien.info/en/music-stage-shows/city-of-music/beethoven-memorials. Zodus paragraaf herschreven.
{{Translation|Ludwig van Beethoven's ancestral link to Mechelen}}
[[Afbeelding:Beethoven.jpg|thumb|250px|<div stye="text-align:center;">'''Ludwig van Beethoven'''</div>]]
Hoewel drie generaties voorvaderen van Ludwig van Beethoven te [[Mechelen]] gewoond hebben, deed er niet één dat zijn hele leven. De er geboren overgrootvader van de wereldberoemde componist raakte daar als vijftigplusser zelfs eerder berucht dan befaamd...
==Ludwig van Beethoven==
Ludwig van Beethoven (Bonn, 17 december 1770 – Wenen, 26 maart 1827) was een Duitse componist, één van de grootste musici grootsten aller tijden. Oude geboorteregisters tonen aan dat zijn grootvader in december 1712 te Mechelen werd geboren, vandaar Van [of 'van'] Beethoven in plaats van Von Beethoven.
Een moeilijke jeugd maakte Ludwig tot een al somber en wantrouwend mens. Dit werd nog verergerd door zijn oorkwaal die begon in 1801 en die uiteindelijk leidde Keurvorst [[wp:Maximiliaan Frans van Oostenrijk|Maximiliaan Frans van Oostenrijk]] had de hoede over Bonn van 1784 tot volledige doofheid. Dit verhinderde hem echter niet om door te blijven componeren en dirigeren1794. Hij werd een financierde de reis van de beroemdste componisten aller tijden. zeventienjarige Ludwig nam in naar Wenen in 1787 compositielessen om bij [[wp:Wolfgang Amadeus Mozart|Wolfgang Amadeus Mozart]] en tussen compositieles te volgen maar wegens het overlijden van Ludwigs moeder keerde de jongen nagenoeg meteen weer. Pas in 1792 en kwam hij opnieuw in de keizerstad, waar hij tot in 1794 een opleiding kreeg bij [[wp:Joseph Haydn|Joseph Haydn]]. Terwijl hij van 1800 en 1802 les volgsde bij [[wp:Antonio Salieri|Antonio Salieri]] gaf , begon een oorkwaal hem te kwellen. Die zou zijn gemoedsgesteldheid verergeren en uiteindelijk tot volledige doofheid leiden maar hem les tussen 1800 het componeren en 1802dirigeren niet verhinderen.
In 1802 schreef Ludwig het "Heiligenstädter Testament", een soort testament voor zijn twee broers, Carl en Johann, waarin hij zijn angst over zijn toenemende doofheid tot uitdrukking bracht. In 1818 was Ludwig van Beethoven totaal doof, maar bleef tot zijn dood componeren. Op muzikaal gebied was Ludwig van Beethoven, samen met [[wp:Carl Maria von Weber|Carl Maria von Weber]], een belangrijke schakel tussen enerzijds Barok en Classicisme, en Romantiek anderzijds. Met zijn accenten op zwakke maatdelen, zijn aan de [[wp:Mannheimer Schule|Mannheimer Schule]] ontleende Piano's en Forte's en plotselinge harmoniewisselingen heeft hij een heel eigen stijl gecreëerd. Zijn bekendste werken zijn :
Controleur, bureaucraten, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
13.453
bewerkingen