Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Theater Arsenaal/Lazarus

149 bytes toegevoegd, 13 apr 2008 08:30
geen bewerkingssamenvatting
[[Afbeelding:collegas1.jpg|thumb|'''De Collega's : Jomme Dockx, Betty, Gilbert van Hie en Jean de Pesser''']]
[[Afbeelding:Reneverreth.jpg|thumb|'''Rene Verreth''']]
Het '''Mechels Miniatuur Theater''' is de oude naam van een van de grotere toneelgezelschappen in '''[[Mechelen]]'''. Oorspronkelijk was het theatergebouw van het gezelschap gehuisvest in de '''[[Oude Brusselstraat]]'''. Omdat deze ruimte niet erg groot was (Men kon elke avond maar een '''100 a 150 bezoekers ''' ontvangen), werd geopperd voor de naam : Miniatuur Theater.
De grote doorbraak voor het Gezelschap was de verschijning van verschillende acteurs van het theater in de sitcom '''De Collega's''' van de toenmalige '''BRT ''' uit de jaren 80 van de vorige eeuw in een regie van '''Jan Matterne'''. Verschillende acteurs gaven gestalte aan '''ambtenaren in een of andere overheidsfunctie''' met hun grote en kleine gebreken en besoignes. Sommige situaties waren grappig, andere situaties melancholisch.
Bij de acteurs, die meespeelden in De Collega's, herkennen we de volgende personen en hun rolspersoon :
*'''Jo Crab : Madame Arabelle''' (Koffiedame, die op haar strepen staat)
Vooral Jomme Dockx was de lieveling van de TV-kijkers. Niet alleen omdat hij alle miserie over zich kreeg, maar (en dan vooral bij de Mechelaars) omdat hij geregeld een '''sjaal''' droeg met de kleuren van '''[[KV-Mechelen ]]''' en soms repliceerde in het '''[[Mechels dialect|Mechels]]'''.
Tot eind jaren negentig bleef het ook een '''alternatief theater''', zowel door zijn gedurfde producties als door zijn alternatieve werkvormen en thema's. Na 145 voorstellingen in het laatste seizoen (2000-2001) ging het op in het '''nieuwe Mechelse Theaterproject [['t Arsenaal]]'''.
'''Jaak van Assche en Tuur de Weert''' zijn op dit ogenblik de vaste spelers in de sitcom '''De Kampioenen''' op de huidige '''VRT'''. '''Rene Verreth en Mandus de Vos''' hebben ook lang het stuk '''Het Machtig Reservoir''' gespeeld voor een levend publiek. Hier wisselen ze van gedachten op de top van een watertoren.
 
Mandus de Vos is in 1996 echter spijtig genoeg overleden. Jaak van Assche is, naast zijn werk voor het theater en De Kampioenen, ook '''gemeenteraadslid in Bonheiden'''.
== Bron Extra ==..Op 12 april 2008 hernam Het Arsenaal het theaterstuk '''De Collega's'''.
== Adres/Contact ==
*'''[[Hanswijkstraat ]]''' 63
*Tel : 015 42 25 44
*Fax : 015 42 25 60
Anonieme gebruiker