Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Sint-Katelijnestraat

87 bytes verwijderd, 5 jun 2017 12:29
'Katelijnepoort' was in het beste geval een dubbelzinnige benaming. Het 'Sint-Romboutskoor' is zeker dubbelzinnig. Update.
<div style="font-size:88%;line-height:1.3em;padding:4px;text-align:center;">'''Sint-Katelijnestraat ten noorden van de kathedraal'''</div>
</div>
[[Afbeelding:Katelijnebrug.jpg|thumb|400px|<div style="text-align:center;">'''Katelijnebrug in Mechelen'''</div>]]
De '''Sint-Katelijnestraat''' in de binnenstad van [[Mechelen]] is al eeuwenlang een van de belangrijkste invalswegen tot het centrum. Tot in de 20e eeuw lag ze op een drukke handelsroute.
==Geschiedenis==
De straat loopt van de vroegere Sint-Katelijnepoort [[Brusselpoort##Twaalf_stadspoorten|Koeipoort]] (afgebroken in 1811) aan de [[R12|vest]] naar het huidige Sint-Romboutskerkhof. Wegens een uitbreiding van het Sint-Romboutskoor in In de tweede helft van de 15e eeuw werd de [[Sint-Romboutskathedraal|Sint-Romboutskerk]], nu kathedraal, uitgebreid met een kooromgang. Zo kon de Kerkhofstraat, nu [[Goswin de Stassartstraat]], niet langer haar functie als een hoofdverkeersader vervullen. De voorheen rustige Sint-Katelijnestraat nam haar rol op de belangrijke handelsroute tussen Antwerpen en Brussel vervullen en nam de voorheen rustige Sint-Katelijnestraat die rol over.<ref name="Berlemont1980">Berlemont, Frans. ''Water in de straten van Mechelen - historische tochten op de Dijle en de vlietjes. Deel II.'' Uitg. J. Stevens, Mechelen (1980)</ref> Daardoor eerden zelfs vroege [[wp:Monopoly|Monopoly]]-spelletjes haar naam.
Oorspronkelijk werd De belangrijkste [[vliet]]en kruisten deze straat gekruist door driemaal. Men stak ter hoogte van de Oude of Grote [[Melaanvliet|MelaanZelestraat]], de Heergracht over en naast de [[Stadsheimelijkheid]] met lag tussen de nummers 41-43 de [[Olifantsbrug]] tussen de nummers 41-43over Oude of Grote [[Melaanvliet|Melaan]]. Die overbrugging was genoemd naar het vlakbije huis ''Den Olifant '' dat bij een brouwerij "''De Grote Zon" '' hoorde. De oudste naam voor dat in de 14e eeuw nog schamele bruggetje, was Hondsbrug en vermoedelijk genoemd naar ''Joannes dictus Canis'' (Jan die de Hond genoemd wordt), deken van Anderlecht en kanunnik van Mechelen, die in 1263 in de straat woonde. In 1910 dempte men een andere arm van de deze vliet, de Nieuwe Melaan, die tussen nummers 18-20 en 19-21 het smalste gedeelte van de straat kruiste, onder de [[Posthoornbrug]], ook naar een aanpalend huis genoemd: De Posthoorn. Senioren herinneren zich het nog tientallen jaren lang overgebleven westelijk stukje brugleuning met een arduin. Eerder had een familie ''Van der Stallen'' er haar naam geleend aan het 'Stallebrugske' en volgens de stadsrekeningen was al in 1328 de toenmalige brug daar aan herstelling toegeweest.<ref name="Berlemont1980" /><ref>''Bouwen door de eeuwen heen in Mechelen. Deel 9n'', pp. 412</ref>
==Heden==
Vanaf Er zijn een aantal winkels en galerijen gevestigd, vooral tussen het Sint-Romboutskerkho tot Romboutskerkhof en de [[Katelijnekerk]] zijn er verschillende winkeltjes en galerijen te vinden. Hier vinden we bekende winkels zoals Mispelters (Bureaugerei) en [[Kostuum & Karamel]] (Carnavalskledij). Vanaf de Katelijnekerk tot de Ring rond Mechelen zijn er minder winkels. De stad Mechelen investeert er tracht verloedering van het andere eind tegen te gaan in een nieuw woonproject dat bestaat uit de hoop ook particuliere eigenaars te stimuleren, met twee deelprojecten die geografisch tegenover elkaar liggen in de Sint-Katelijnestraat, liggende delen van een woonproject ter hoogte van de Zelestraat. De stad hoopt hiermee een positieve stimulans te geven aan de particuliere eigenaars in de buurt. In 2008 plande de stad Mechelen een volledige heraanleg van deze straat, getekend door de ontwerper van de vernieuwde [[Melaan (straat)|Melaan]]. In 2012 werd de actie "Aan Tafel - Katelijnestraat" gehouden. Hiermee kreeg regisseur en acteur Pier de Cock de buren aan een ellenlange tafel, die zich uitstrekte over de hele lengte van de Katelijnestraat, voor een natje en een droogje met randanimatie.
==Varia==
*Zie ook [[Madonna's in Mechelen|Mechelse straten waarin een mariabeeldje voorkomt]]
*In 2012 werd de actie "Aan Tafel - Katelijnestraat" gehouden. Hiermee kreeg regisseur en acteur Pier de Cock de buren aan een ellenlange tafel, die zich uitstrekte over de hele lengte van de Katelijnestraat, voor een natje en een droogje met randanimatie.
==Galerij==
Controleur, bureaucraten, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
13.497
bewerkingen