Mahatma Gandhistraat: verschil tussen versies

431 bytes toegevoegd ,  21 apr 2016 09:36
Geen appendix van krantentitels. Wat interessant genoeg is om de lezer van het artikel verder te boeien, moet indien mogelijk in de tekst geïntegreerd worden.
(Geen appendix van krantentitels. Wat interessant genoeg is om de lezer van het artikel verder te boeien, moet indien mogelijk in de tekst geïntegreerd worden.)
De '''Mahatma Gandhistraat''' in '''[[Mechelen]]''' is een straat die begint aan de [[Tervuursesteenweg]] en eindigt aan de [[Jubellaan]]. Ze werd genoemd naar de Indiase jurist en politicus [[Wikipedia:Mahatma Gandhi|Gandhi]], een vegetariër die via geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid de onafhankelijkheid van zijn land bewerkstelligde en in 1948 vermoord werd. Uiteraard wordt de straat dikwijls kortweg ''Gandhistraat'' genoemd, al hoort men wel eens de lokale verbastering''<!-- --> 'Magandhistraat' <!-- -->''- ''Mahatma'' was evenwel een eretitel voor de heer Gandhi.
 
==Sociale woonomgeving==
Tijdens de jaren '70 van de twintigste eeuw, toen steeds meer migranten in België toekwamen, beslisten de grotere steden om aan de stadsranden complexen van appartementsblokken neer te zetten met lage kostprijzen voor koop en huur. Zo ook verrezen aan de zuidzijde van de Mahatma Gandhistraat vrij hoge woonblokken en aan de noordzijde lage. Met de eveneens lagere blokken tot bij de Abeelstraat werd aldus een buurt gevormd die een rijke schakering aan nationaliteiten vertoont. Ze wordt door Mechelaars vaak als ''de Gandhiwijk'' omschreven maar officieel maakt ze met de meer stadwaartse buurt Coloma (Hanswijkenhoek) deel uit van de wijk [[Tervuursesteenweg]]. InDe afbraak van de eerste van de inmiddels al verouderde grote woonblokken, gestart in januari 2013, werdtrad gestartin met2016 in een volgende fase waarbij ook de afbraakfeestzaal vanplaats dient te ruimen opdat de [[Ivo Cornelisstraat]] zou kunnen doorgetrokken worden.<ref>[http://www.radioreflex.be/2016/04/11/eerste-appartementsblok-in-gandhiwijk-tegen-de-vlakte/ vanEerste appartementsblok in Gandhiwijk tegen de inmiddelsvlakte]. alRadio verouderdeReflex grote(2016-04-11) woonblokken<small>Nagezien 2016-04-21.</small></ref>
 
==Aanpalende straten==
** links 6 in- en/of uitritten, waarvan de eerste twee L-vormige terugleiden naar de Tervuursesteenweg, wijl de overige lussen vormen
** rechts 3 in- en/of uitritten, onderling verbonden
* [[Ivo Cornelisstraat]]
* Zijwegen aan het westelijk stuk:
** links 4 in- en/of uitritten, lussen vormend
 
Vertrekkend vanuit de Mahatma Gandhistraat, rijden de bussen naar het station en het centrum van de stad. Daarna gaat bus 1 richting Kretenborg en bus 7 rijdt naar de Tivolibuurt.
 
==Varia==
*In april 2016 werd de wijkzaal in de Mahatma Gandhistraat afgebroken.
 
==Filmlinks==
</youtube></div></div>
</div><br />
 
==Bronnen==
<div class="References">
<references />
</div>
 
==Voetnoten==
<div class="References">
<references group="N" />
</div>
 
[[Categorie:Straten]]
Controleur, bureaucraten, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
13.499

bewerkingen