Groot Begijnhof: verschil tussen versies

486 bytes toegevoegd ,  19 jun 2015 18:36
'Convent' zonder ontelbare herhalingen herschreven. Externe wp-link overgeheveld uit artikel 'Begijnen en beggaarden'. Galerij.
k (Gepast bijschrift van de afbeelding (van 'kunst' is op de foto niets te zien).)
('Convent' zonder ontelbare herhalingen herschreven. Externe wp-link overgeheveld uit artikel 'Begijnen en beggaarden'. Galerij.)
Het is begrepen tussen de huidige [[Guido Gezellelaan]], de [[Vrouw van Mechelenstraat]], [[Nieuwe Beggaardenstraat]], [[Sint-Katelijnestraat]] en [[Schrijnstraat]], en omvat de [[Conventstraat]], het [[Fonteinstraatje]], de [[Hoviusstraat]], [[Krankenstraat]], [[Nonnenstraat]], [[Jezuspoort]], [[Moreelstraat]], [[Sint-Alexiusstraat]], [[Krommestraat]], het [[Begijnenkerkhof]] achter de zogenoemde [[Begijnhofkerk|Begijnenkerk]], de [[Sint-Beggastraat]], [[Twaalf-Apostelenstraat]], [[Acht-Zalighedenstraat]] en [[Cellebroedersstraat]]. Ten noorden lag de [[Begijnenweide]], nu slechts een straatnaam, net buiten de noordwestelijke [[Ring#R6|stadsvest]].
 
==EtymologieConventen==
De term convent heeft meerdere betekenissen: klooster, vergadering en een gemeenschappelijke woning in tegenstelling met "huis in een begijnhof". De term stamt uitvan het Latijnse ''conventus'' of samenkomst., Aanvankelijkdoelde werdaanvankelijk de term convent gebruikt voorop een vergadering van monniken. Latermaar werd dit begriplater minder specifiek en ook gebruikt voor andersoortige al dan niet religieuze vergaderingen. InAldus verbandkreeg methet begijnenook sloegde hetbetekenis op'klooster' eenen verblijfplaats,die alleenstaandvan ofal dan niet in een begijnhof gevestigde gemeenschappelijke begijnenwoning, waarinin meerderetegenstelling meestaltot behoeftigede begijnenindividuele begijnenhuizen als in samenleefdenbeluiken. Meestal werd hetzij daartoe een nieuw huisgebouw opgetrokken, hetzij begijnenhuizen herbruikt die ten behoeve van armere begijnen aan het begijnhof waren nagelaten.
'''Convent'''
 
Aan de oprichting werd meestal een stichtingsgeld verbonden om geruime tijd te voorzien in de elementaire behoeften als vlees, soepgroenten en brandstof voor verwarming en verlichting. Een regel werd opgesteld waarin de voorwaarden tot intrede en de leefregels van het convent. Het toezicht kwam aan een meesteres, die ook de taken verdeelde. In een begijnhof legde zij dan zelf gehoorzaamheid af aan de grootmeesteres van dat hof.
De term convent heeft meerdere betekenissen: klooster, vergadering en een gemeenschappelijke woning in tegenstelling met "huis in een begijnhof". De term stamt uit het Latijnse ''conventus'' of samenkomst. Aanvankelijk werd de term convent gebruikt voor een vergadering van monniken. Later werd dit begrip minder specifiek en ook gebruikt voor andersoortige al dan niet religieuze vergaderingen. In verband met begijnen sloeg het op een verblijfplaats, alleenstaand of in een begijnhof, waarin meerdere meestal behoeftige begijnen samenleefden. Meestal werd hetzij daartoe een nieuw huis opgetrokken, hetzij begijnenhuizen herbruikt die ten behoeve van armere begijnen aan het begijnhof waren nagelaten.
 
'''==Beluikjes'''==
Er werd voor deze conventen een regel opgesteld waarin de voorwaarden tot intrede, de leefregels van het huis en eventueel de gebeden werden gelezen. Aan de oprichting werd meestal een stichtingsgeld verbonden dat volstond om gedurende relatief lange periode aan de elementaire behoeften van het convent te voldoen, zoals voor de aankoop van vlees, soepgroenten en brandstof voor verwarming en verlichting. Een convent stond onder toezicht van een meesteres die de taken verdeelde en eventuele overtredingen van de regel bestrafte. De meesteres legde dan zelf gehoorzaamheid af aan de grootmeesteres van het begijnhof.
De meeste beluiken bestonden uit kleine, gelijkvormige rijhuizenrijhuisjes met een erg beperkt wooncomfort. Het groeiend aantal fabrieksarbeiders in het begin van de 19e eeuw had voor een nijpend huisvestingsprobleem gezorgd. In de industriegebieden werden honderden arbeidswoningen opgetrokken. Om aan de lasten van een te hoge huishuur te ontsnappen, werd door de arbeiders uitgekeken naar de goedkoopste woningen. Rond de fabrieken schoten dergelijke huisjes als paddestoelen uit de grond. De meeste van deze woningen hadden slechts één plaats op het gelijkvloers die dienst deed als keuken, woon- en slaapkamer. Sommige hadden een verdieping, toegankelijk met een ladder. De huurkosten bedroegen gemiddeld 9 procent van het gezinsbudget.
 
==Galerij==
'''Beluikjes'''
<gallery style="font-size:88%;text-align:center;padding:0;margin-top:.75em;">
 
Afbeelding:Dienst in het begijnhof.jpg|'''''&zwj;'Mechelen<br />Dienst in het Begijnhof'&zwj;''''',<br />houtgravure door Hildibrand<br />Uit ''La Belgique par [[wp:Camille Lemonnier|Camille Lemonnier]]'', Parijs (1988)
De meeste beluiken bestonden uit kleine, gelijkvormige rijhuizen met een erg beperkt wooncomfort. Het groeiend aantal fabrieksarbeiders in het begin van de 19e eeuw had voor een nijpend huisvestingsprobleem gezorgd. In de industriegebieden werden honderden arbeidswoningen opgetrokken. Om aan de lasten van een te hoge huishuur te ontsnappen, werd door de arbeiders uitgekeken naar de goedkoopste woningen. Rond de fabrieken schoten dergelijke huisjes als paddestoelen uit de grond. De meeste van deze woningen hadden slechts één plaats op het gelijkvloers die dienst deed als keuken, woon- en slaapkamer. Sommige hadden een verdieping, toegankelijk met een ladder. De huurkosten bedroegen gemiddeld 9 procent van het gezinsbudget.
Afbeelding:claudepire2.jpg|'''Groot Begijnhof:<br />Jezuspoort'''
</gallery>
 
==Externe links==
*{{Citeer web
|url=http://www.groot-begijnhof-mechelen.be/geschiedenis.php
|titel=Historie Groot Begijnhof
|uitgever=Buurtwerking Groot Begijnhof Mechelen
|accessdate=2015-06-19
}}
*[[wp:Groot Begijnhof Mechelen|Groot Begijnhof Mechelen]]. Wikipedia. <small>(In afwachting van ter zake uitgewerkte inhoud hierboven)</small>
*[http://www.groot-begijnhof-mechelen.be/ Buurtblog Groot Begijnhof]
*[http://g.co/maps/rkzx2 Jezuspoort] (Straatzicht in Google Maps)
 
==Bronnen==
<div class="References">
<references />
</div>
 
==Voetnoten==
<div class="References">
<references group="N" />
</div>
 
[[Categorie:Wijken]]
Controleur, bureaucraten, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
13.499

bewerkingen