Groot Begijnhof: verschil tussen versies

430 bytes toegevoegd ,  19 jun 2015 16:20
Elementaire standaardisatie en spelling (met stijlverbeteringen). Externe link uit ander artikel overgeheveld.
(Elementaire standaardisatie en spelling (met stijlverbeteringen). Externe link uit ander artikel overgeheveld.)
{{Translation|BigThe beguinagelargest of the two beguinages in Mechelen}}
 
[[Afbeelding:kunstgrootbegijnhof.jpg|thumb|right|300px|'''Kunst in het Groot Begijnhof''']]
Het '''Groot Begijnhof''' in [[Mechelen]] is gesticht in de 13de13e eeuw en sinds het eind van de 16de16e eeuw gevestigd binnen de stadsmuren. Het geheel van kleine begijnenwoningen, conventen en schilderachtige beluikjes achter kleine poortjes is door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed.
 
Het is begrepen tussen de noordoostelijke [[Ring#R6|stadsvest]], de [[Vrouw van Mechelenstraat]], [[Nieuwe Beggaardenstraat]], [[Sint-Katelijnestraat]] en [[Schrijnstraat]], en omvat de [[Conventstraat]], het [[Fonteinstraatje]], de [[Hoviusstraat]], [[Krankenstraat]], [[Nonnenstraat]], [[Jezuspoort]], [[Sint-Alexiusstraat]], [[Krommestraat]], [[Moreelstraat]], het [[Begijnenkerkhof]] achter de zogenoemde [[Begijnhofkerk|Begijnenkerk]], de [[Sint-Beggastraat]], [[Twaalf-Apostelenstraat]], [[Acht-Zalighedenstraat]] en [[Cellebroedersstraat]].
Kleine Begijnenwoningen, Conventen en schilderachtige Beluikjes achter kleine poortjes (Door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed).
 
==Etymologie==
De mooiste straatjes : [[Hoviusstraat]], [[Acht-Zalighedenstraat]], Conventstraat en [[Nonnenstraat]].
 
==Ethymologie==
'''Convent'''
 
De term Conventconvent heeft meerdere betekenissen : klooster, vergadering en een gemeenschappelijke woning in tegenstelling met "huis in een begijnhof". De term stamt uit het LatijnLatijnse van "Conventus"''conventus'' of samenkomst. Aanvankelijk werd de term Conventconvent gebruikt voor een vergadering van monniken. Later werd dit begrip minder specifiek en ook gebruikt voor andersoortige vergaderingenal (religieusdan enniet nietreligieuze religieus)vergaderingen. In verband met Begijnenbegijnen ensloeg begijnhovenhet werdop deeen termverblijfplaats, Conventalleenstaand gebruiktof als omschrijving vanin een verblijfplaatsbegijnhof, meestalwaarin voormeerdere meestal behoeftige begijnen, alleenstaandsamenleefden. ofMeestal inwerd hetzij daartoe een begijnhofnieuw huis opgetrokken, waarinhetzij meerderebegijnenhuizen Begijnenherbruikt samenleefdendie ten behoeve van armere begijnen aan het begijnhof waren nagelaten.
 
Conventen ontstonden door stichting door een Begijn, die haar huis aan het begijnhof na haar dood bestemde om er een aantal arme begijnen in onder te brengen ofwel door een stichting van een nieuw te bouwen huis.
 
Er werd voor deze Conventenconventen een regel opgesteld waarin de voorwaarden tot intrede, de leefregels van het huis en eventueel de gebeden werden gelezen. Aan de oprichting werd meestal een stichtingsgeld verbonden dat volstond om gedurende relatief lange periode aan de elementaire behoeften van het Conventconvent te voldoen, zoals voor de aankoop van houtvlees, voorsoepgroenten verwarming,en vlees, groentenbrandstof voor soepverwarming en lichtverlichting. Een Conventconvent stond onder toezicht van een meesteres die de taken verdeelde en eventuele overtredingen van de regel bestrafte. De meesteres legde dan zelf gehoorzaamheid af aan de Grootmeesteresgrootmeesteres van het Begijnhofbegijnhof.
 
'''Beluikjes'''
 
De meeste beluiken bestonden uit kleine, gelijkvormige rijhuizen met een erg beperkt wooncomfort. Het groeiend aantal fabrieksarbeiders in het begin van de 19de19e eeuw had voor een nijpend huisvestingsprobleem gezorgd. In de industriegebieden werden honderden arbeidswoningen opgetrokken. Om aan de lasten van een te hoge huishuur te ontsnappen, werd door de arbeiders uitgekeken naar de goedkoopste woningen. Rond de fabrieken schoten dergelijke huisjes als paddestoelen uit de grond. De meeste van deze woningen hadden slechts één plaats op het gelijkvloers die dienst deed als keuken, woon- en slaapkamer. Sommige hadden een verdieping, toegankelijk met een ladder. De huurkosten bedroegen gemiddeld 9 %procent van het gezinsbudget.
 
==Externe links==
*[http://www.groot-begijnhof-mechelen.be/ Buurtblog Groot Begijnhof]
*[http://g.co/maps/rkzx2 Jezuspoort] (Straatzicht in Google Maps)
 
[[Categorie:Wijken]]
Controleur, bureaucraten, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
13.499

bewerkingen