Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Mechelse kant

47 bytes toegevoegd, 15 jun 2015 23:17
k
cat: +Herkomstnamen en streekproducten
-->
'''Mechelse Kantkant''' is een kantsoort, die geklost werd zonder spelden. Deze kantsoort staat bekend als de allermoeilijkste en allerduurste vanwege de zeer hoge kwaliteit. Niet iedereen was in staat een stuk Mechelse kant te vervaardigen. Er kroop ontzettend veel tijd in en soms moest men dagenlang klossen met tientallen klosjes voor slechts een paar centimeter.
==Motieven==
==Heden==
Vandaag is er in Mechelen nog steeds een kantclub actief. De Kantclub kantclub ''Etterjefke'' is een groep enthousiaste kantwerksters die elke eerste en derde vrijdag van de maand, tussen 13.30 en 16.30 uur bijeenkomen in de vroegere lokalen van het OCMW in de [[Bruul]] (sinds zij zijn verhuisd uit de [[Koninklijke Beiaardschool|Beiaardschool]] aan de [[Frederik de Merodestraat|Merodestraat]]). De techniek van de Mechelse kant wordt daar nog aangeleerd en door leden van de club gedemonstreerd. Een bezoek aan de vernieuwde kantkamer is mogelijk en gratis. Tijdens de zomermaanden, juli en augustus, demonstreren zij elke vrijdagnamiddag bij [http://www.mechelen.be/organisation/410/uit-in-mechelen.html ''UiT in Mechelen''], ook tussen 13.30 en 16.30 uur.
De clubnaam verwijst naar een klein kantje dat, volgens een boek uit 1902 van Pierre Verhaegen, in Mechelen werd geklost.
==Literatuur==
Vanuit hun interesse voor geschiedenis en heemkunde en hun kennis van borduurwerk en kant, hebben H. Vermeir en J. Tonnoeyr samen jarenlang alles verzameld over kant en in het bijzonder Mechelse Kantkant. Alhoewel de techniek heel speciaal is, was het dat niet alleen wat hen boeide. Het ontstaan, de ontwikkeling, de geschiedenis en alles wat er mee samengaat, werd samengebracht in chronologische volgorde. De internationale uitstraling en het dagelijkse leven van de Mechelse kant wordt in een vlot leesbare, maar toch wetenschappelijk verantwoorde tekst, met 66 illustraties en 17 kleurenpagina’s, naar voren gebracht. Met hun kroniek willen Vermeir en Tonnoeyr alle Mechelaars en kantliefhebbers duidelijk maken dat de kant bijna vier eeuwen lang het leven van velen in en buiten Mechelen bepaald heeft. Kant verdient zijn plaats tussen alle andere ambachten en kunsten die Mechelen groot maakten.
* ''Kroniek van de kant in Mechelen en de Mechelse kant''
[[Categorie:Ambachten-stielen]]
[[Categorie:Herkomstnamen en streekproducten]]
Controleur, bureaucraten, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
13.499
bewerkingen