Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Grote Markt

1 byte verwijderd, 16 dec 2014 07:38
geen bewerkingssamenvatting
Men heeft er zicht op onder andere de [[Sint-Romboutskathedraal|Sint-Romboutstoren]], het [[Beyaert|postgebouw]], het [[Schepenhuis]] en het [[Stadhuis]]. De bij mooi weer voor dit marktplein typische houten caféterrassen van weleer, werden vervangen door eenvormige, grijze parasols.
Het standbeeld van [[Margareta van Oostenrijk]] uit 1849, met er omheen een grote arduinen [[Wikipedia:Wijzerplaat|wijzerplaat]] tussen de kasseien gepast, stond in het midden van het plein. In de twintigste eeuw bewaakte "ons Margriet", zoals de Mechelaar haar noemt, de op het plein geparkeerde wagens. Innmiddels Inmiddels verdween het parkeerterrein onder de grond en staat het beeld in de buurt van de in- en uitrit bij de [[Steenweg]].
Op de hoek van de Grote Markt en de zogenaamde [[Bruul|''Korte'' Bruul]] regelde midden de twintigste eeuw een politieagent van op een soort tonnetje het verkeer. Later kon hij vanuit een cabine de verkeerslichten bij de Botermarkt bedienen en alzo het verkeer door het smalle straatje naar de Grote Markt geleiden.{{Bron?|Was dit dan tweerichtingsverkeer? Van op zijn piedestalletje volstond anders toch zijn matrak.}} Net als overal in de systematisch autoluw gemaakte binnenstad, verdwenen de verkeerslichten naar het einde van de eeuw toe.
Controleur, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
12.796
bewerkingen