Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Grote Markt

256 bytes verwijderd, 16 dec 2014 02:09
Details over het stadhuis verwijderd (eventueel in het artikel daarvan in te lassen, als dat er nog niet staat)
De '''Grote Markt''' in [[Mechelen]] is het centrale en tevens het grootste plein van de Mechelse binnenstad.
Hier Men heeft men er zicht op onder andere de [[Sint-Romboutskathedraal|Sint-Romboutstoren]], het [[StadhuisBeyaert|postgebouw]], het [[Schepenhuis]] en het [[SchepenhuisStadhuis]]. Eveneens vind je op het plein enkele vermaarde cafes, waaronder de IJzer, De Beurs en de Keizerin. Terwijl vroeger bij mooi weer de voor dit marktplein typische houten terrassen werden buitengezet, die heel specifiek waren voor de Grote Marktcaféterrassen van weleer, werden deze terrassen vervangen door eenvormige, grijze parasols.
Vroeger regeldeHet standbeeld van [[Margareta van Oostenrijk]] uit 1849, op de hoek van de Grote Markt en de met er omheen een grote arduinen [[BruulWikipedia:Wijzerplaat|Korte Bruulwijzerplaat]]tussen de kasseien gepast, een politieagent stond in het midden van het verkeerplein. Door een knop in zijn cabine kon deze agent In de twintigste eeuw bewaakte "ons Margriet", zoals de Mechelaar haar noemt, de verkeerslichten regelen die aan op het begin stonden van plein geparkeerde wagens. Innmiddels verdween het parkeerterrein onder de Korte Bruul grond en alzo staat het verkeer beeld in goede banen leiden naar de Grote Markt. Deze cabine is al eind jaren '90 buurt van de twintigste eeuw verdwenen, doordat men stelselmatig in- en uitrit bij de binnenstad autoluw maakte en er alzo minder verkeer kwam[[Steenweg]].
Eeuwenlang is Op de hoek van de Grote Markt van Mechelen voorzien geweest van het standbeeld van en de zogenaamde [[Margareta van OostenrijkBruul|''Korte'' Bruul]]regelde midden de twintigste eeuw een politieagent van op een soort tonnetje het verkeer. "Ons Margrietje", zoals ze liefdevol door Later kon hij vanuit een cabine de verkeerslichten bij de Mechelaar werd Botermarkt bedienen en wordt genoemd, stond temidden op alzo het verkeer door het smalle straatje naar de Grote marktMarkt geleiden. Het standbeeld zelf stond {{Bron?|Was dit dan tweerichtingsverkeer? Van op zijn beurt op een grote [[Wikipedia:Wijzerplaat|wijzerplaat]]piedestalletje volstond anders toch zijn matrak. Een kleinere zonnewijzer heeft jarenlang gehangen boven }} Net als overal in de ingang van het Stadhuissystematisch autoluw gemaakte binnenstad, maar is ondertussen verdwenen <sup><small>[bron?]</small></sup>. Op het balkon van de Keldermansvleugel van verkeerslichten naar het stadhuis treft men het standbeeld aan einde van [[Keizer Karel V]], die in de 16e eeuw over de Nederlanden regeerde. Hij was het neefje van Margaretha van Oostenrijk, die residentie hield in, wat heden ten dage, het [[Gerechtshof]] is van Mechelentoe.
==Geschiedenis van de Grote Markt==
Bij het aanleggen van de ondergrondse parking in 2004 werden er archeologische vondsten gedaan waaronder vonden archeologen een oude waterput. Ook werd er en konden ze uit de vondsten afgeleid afleiden dat het centrum van Mechelen vroeger meer lag in de richting van de [[Korenmarkt]] lag, en dat de huidige Grote Markt een kruising was van een tweetal straten. {{Bron?|voor alle archeologische bevindingen; was er ook geen spoor van het Steen gevonden nabij de Standonckstraat?}} Begin-en eindpunt van deze straten zijn verwerkt in de kasseistenen van de nieuwe Grote markt.
==Varia==
Controleur, bureaucraten, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
13.372
bewerkingen