Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Pasbrug

108 bytes verwijderd, 27 jul 2014 01:58
k
fiksjes
</div>
'''Pasbrug''' is een gehucht dat gelegen is op de grens van [[Mechelen]] en [[Wikipedia:Mechelse rand#Sint-Katelijne-Waver|Sint-Katelijne-Waver]]. Pasbrug grenst aan het domein Zellaar ([[Mechelse rand#Bonheiden|Bonheiden]]) en het IJzerenveld ([[Mechelse rand#Sint-Katelijne-Waver|Sint-Katelijne-Waver]]).
==Situering==
De naam Pasbrug stamt uit de tijd dat in daar een brug lag over de [[Vrouwvliet]], welke waterloop in die onmiddellijke omgeving nu ondergronds de Maanstraat volgt. "Boven de Pasbrug" stond de Befferhoef en een buitengoed dat gekend was onder de naam ''&zwj;'Beffershof'&zwj;'', genoemd naar Ridder Snoy, Heer van Befferen (oude naam voor de gemeente [[Mechelse rand#Putte|Putte]]). Hier was vroeger de zetel van het gerechtshof voor het Land van Mechelen onder [[wp:Brabant (provincie)|Brabant]] gevestigd.<ref>[http://inventaris.vioe.be/dibe/geheel/767 VIOE]</ref>
Het Mechelse deel van Pasbrug behoort tot de wijk [[Nekkerspoel]] en kerkelijk behoort dit gehucht tot de Sint-Libertusparochie. De neogotische [[Sint-Libertuskerk]] (een ontwerp van de Mechelse architect [[Philippe van Boxmeer]]) dateert van 1911-1913.
==Vliet==
De vliet bij Pasbrug vertrekt in [[Wikipediawp:Begijnendijk|Begijnendijk]] en doorkruist verschillende gemeenten zoals [[Wikipediawp:Grootlo|Grootlo]], [[Wikipediawp:Schriek|Schriek]], [[Mechelse rand#Keerbergen|Keerbergen]], [[Mechelse rand#Rijmenam|Rijmenam]], Bonheiden en [[Muizen]]. Onderweg krijgt deze vliet verschillende namen, zoals Grote Beek, Meerloop, Raambeek, Zwartwaterbeek en Boeimeer. Het is pas vanaf Pasbrug dat deze vliet de naam Vrouwvliet krijgt. Deze vliet vloeit uiteindelijk uit in de [[Dijle]].
==Kerkhof==
Een groot kruisbeeld siert Op het kerkhof van Pasbrug (, dat op de grens van Sint-Katelijne-Waver met Mechelen). Dit ligt, siert een groot kruisbeeld staat op het graf van de familie Somers. Vanop het kerkhof van Pasbrug is het torentje van de kapel van Borgerstein, het oude [[Sint-Jozefseminarie]], te ontdekken.
==Heden==
In januari 2010 werd het Pasbrugplein, op de grens van Sint-Katelijne-Waver met Bonheiden, compleet gerenoveerd met extra parkeerplaatsen, bredere voetpaden, een lange zitmuur en verschillende bomen.
Vlakbij vinden we een vesting van de grootwarenhuisketen [[Wikipediawp:Colruyt|Colruyt]] en in de Maanstraat bevindt zich de [[Mechelse Drukkerijen]] (zaak van de familie Windels – tevens eigenaar van de tabakswinkel op de Mechelse [[IJzerenleen]]).
==Boeken==
==Extra==
*Het is in In de nacht van 24 op 25 april 1944 dat stortte een Britse Lancaster neerstortte neer in de omgeving van Pasbrug.<ref>[http://home.scarlet.be/~flipdoms/R&G_Lecomte2___ok/R&G_Lecomte2.htm Lecomte]</ref>*Het is op Pasbrug dat één van de voorvaderen van de familie Ronaldo (Eén eén van de stichters van [[Circus Ronaldo]] uit Muizen) zijn grote liefde vond.<ref>[http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=391BRP0I Nieuwsblad]</ref>
==Externe links==
==Galerij==
<gallery style="font-size:88%;text-align:center;padding:0;margin-top:.75em;">
Afbeelding:100 jaar Libertus Nekkerspoel.jpg Pasbrug.jpg|<center>''' A. de Bruyn '''Afbeelding:Pasbrug Kerkhof.jpg|<center>''' Kerkhof Pasbrug '''
</gallery>
[[Categorie:Wijken]]
Controleur, bureaucraten, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
13.438
bewerkingen