Hogeweg: verschil tussen versies

356 bytes toegevoegd ,  28 jun 2014 06:08
Aanvulling. Kaartje: layout en dimensionering.
(Aanvulling. Kaartje: layout en dimensionering.)
{{Translation| Street in Battel}}
<div class="thumb tright;"
 
style="border:1px solid silver;background-color:#fafafa;padding:3px;float:right;clear:right;margin:.3em 0 1em 2.6ex;">
De '''Hogeweg''' begint aan de [[Battelsesteenweg]] en doorkruist de woonkern van [[Battel]] in noord-noordwestelijke richting. Op zeker ogenblik vlijt de Hogeweg zich gedurende ongeveer 150 meter langs een bocht van de [[Dijle]]. Van oudsher staan hier drie [[Wikipedia:Knotwilg|knotwilgen]].
<googlemap version="0.9" lat="51.044956" lon="4.444571" zoom="14" width="402" height="400">
 
In de schaduw ervan vinden we het eeuwenoude estaminet "In het Bergsken", dat tot de jaren '70 van de 20ste eeuw een boerencafé was, waar "Net" achter de toog stond - of naast de Leuvense stoof zat.
 
Na een kortstondige post-hippieperiode, op het einde van de Jaren '70, werd het café een paar keer gerenoveerd. Het interieur werd uitgebreid en thans is het op weekdagen een trefpunt voor handelsreizigers, de plek waar "de mannen die de gas (en het licht) doen branden" hun lunchpauze houden maar vooral in het weekeind een trekpleister voor wandelaars en wielertoeristen.
 
De Hogeweg buigt daarna westwaarts, weg van de Dijle, en de rijbaan gaat op zeker ogenblik de Zennegatvaart op.
 
De oorspronkelijke Hoge Weg eindigt als een karrenspoor aan de verzande afgesneden [[Wikipedia:Meander (waterloop)|meander]] van de Dijle.
 
Ten oosten van de Battelsestenweg en het eerste deel van de Hogeweg, en parallel ermee, ligt de Neerweg, wat suggereert dat er ooit twee alternatieven waren om van Mechelen naar Battel te gaan : een hoger en een lager gelegen route.
 
Toch blijkt er voor de straatnaam nog een andere verklaring te zijn: "Hogeweg" zou de verbastering van een oude [[Wikipedia:Kelten|Keltische]] benaming zijn van de weg naar het punt waar de [[Zenne]] en de Dijle samenvloeien.
 
==Map==
<googlemap version="0.9" lat="51.044956" lon="4.444571" zoom="14">
6#B2758BC5
51.039066, 4.448717
51.052125, 4.435842
</googlemap>
</div>
 
De '''Hogeweg''' begint aan de [[Battelsesteenweg]] en doorkruist de woonkern van [[Battel]] in noord-noordwestelijke richting. Op zeker ogenblik vlijt de Hogeweg zich gedurende ongeveer 150 meter langs een bocht van de [[Dijle]], waarna de weg westwaarts afbuigt en vanaf de haaks aansluitende Baron Empainlaan van naam verandert tot Zennegatvaart. Deze voert naar de [[Leuvense Vaart]] alwaar het baantje er langsheen eveneens Zennegatvaart heet. Daarlangs in Vannoordelijke oudsherrichting, staanbereikt hiermen driehet [[Wikipedia:Knotwilg|knotwilgenZennegat]].
 
Bij het raakpunt met de Dijledijk staan vanouds drie [[wp:Knotwilg|knotwilgen]]. In de schaduw ervan vinden we het eeuwenoude estaminet "''&zwj;'In het Bergsken"'&zwj;'', dat tot de jaren '70 van de 20ste eeuw een boerencafé was, waar "'Net"' achter de toog stond - of naast de Leuvense stoof zat.
 
Na een kortstondige post-hippieperiode, op het einde van de Jarenjaren '701970, werd het café een paar keer gerenoveerd. Het interieur werd uitgebreid en thans is het op weekdagen een trefpunt voor handelsreizigers, de plek waar "de mannen die de gas (en het licht) doen branden" hun lunchpauze houden maar vooral in het weekeind een trekpleister voor wandelaars en wielertoeristen.
 
De oorspronkelijke Hoge Weg eindigt als een karrenspoor aan de verzande afgesneden [[Wikipediawp:Meander (waterloop)|meander]] van de Dijle.
 
Ten oosten van de BattelsestenwegBattelsesteenweg en het eerste deel van de Hogeweg, en parallel ermee, ligt de Neerweg, wat suggereert dat er ooit twee alternatieven waren om van Mechelen naar Battel te gaan : een hoger en een lager gelegen route.
 
Toch blijkt er voor de straatnaam nog een andere verklaring te zijn: "Hogeweg" zou de verbastering van een oude [[Wikipediawp:Kelten|Keltische]] benaming zijn van de weg naar het punt waar de [[Zenne]] en de Dijle samenvloeien.
 
[[Categorie:Straten]]
Controleur, emailconfirmed, phantom
18.774

bewerkingen