Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Battelsesteenweg

528 bytes toegevoegd, 27 jun 2014 22:40
Handelaars: Verdere aanvullingen (nog voorlopige bijwerking)
Algemeen wordt allicht verondersteld dat alternatieve oude benamingen voor de Adegemstraat en voormalige Adegempoort als ''Auwegemstraat'' en ''-poort'', en voor de Battelsesteenweg als ''Auwegemsteenweg'', zouden genoemd zijn naar het gehucht Auwegem dat aan weerszijden van de huidige steenweg nabij de vesten ligt. Doch in de binnenstad blijkt de omgeving tussen Adegemstraat en [[Hoogstraat]] ooit Odeghem met een Odeghem Dries geheten<ref>[[blog:/2011/01/sint-romboutsabdij-aan-voet-van-rommekensberg|Kaart Mechelen rond de VIIIe eeuw]]. ''Mechelen de Heerlijke'' p. 51. Robert Foncke et al. (1947. Online weergave: Mechelen Blogt 2011)</ref> - wat meteen de nog gebruikelijke alternatieve benaming ''Deigem'' van straat en vroegere poort en kermis voor de geest brengt. De route dateert van voor Mechelen en Dendermonde steden werden en net voorbij deze laatste was het dorp en de vrijheerlijkheid Oudegem op de kruising met de oude baan Aalst - Hulst tot in de 11e eeuw van mogelijk groter belang dan de latere stad. Dit Oudegem, vermoedelijk van ''Adingahem'', was o.a. ''Odèngem'' en ''Auweghem'' geheten. Zoals gebruikelijk bij benamingen van steenwegen, werd de Auwegemsteenweg evenals ooit de poort en de straat vanaf de Korenmarkt wellicht naar dat Oudegem genoemd en erfde het gebied bezuiden de Dijle en ten westen van de Korenmarkt een naam van die oeroude weg er doorheen. Nadat stadswallen en -grachten de ruimere volle cirkel bepaalden die nog steeds als 'de vesten' gekend is, behield het nog eeuwenlang zeer dunbevolkte en beemdenrijke gehucht daarbuiten de naam.<ref group="N">De akte uit 1260 waarbij het Vrijbroek ingesteld en omschreven werd, vermeldde onder andere 'Oudergem' en 'Der Eycken'.</ref> De relatief recente huidige Auwegemstraat en Auwegemvaart werden zonder twijfel naar het gehucht genoemd.
==HandelaarsBebouwing en handelszaken==Vanaf de kleine ring rond Mechelen ziet men langs de Battelsesteenweg vooral oudere arbeiderswoningenrijwoningen, een [[wp:Colruyt|''Bio Planet'']] supermarkt en nauwelijks handelaaars, zoals een bakkerswinkel, een apotheek, en een domoticabureel en een nachtwinkel. In de omgeving van een arts- en van een tandartspraktijk wordt de steenweg gedwarst door de Koolstraat en de [[Frans Broersstraat#Omkadering:_de_Bethani.C3.ABnpolder|Polderstraat]], met een hoekhuis waarachter de oud-mouterij staat. Aan de overzijde is er dan een wassalon en net voorbij de [[Frans Broersstraat]] een uithaalchineesen wat verder een nachtwinkel. Bij het kruispunt Nattenhofstraat–Karperstraat was decennialang de [[wp:Volkswagen|Volkswagengarage]] Schippers gevestigd. Vanaf een zetelfabriekje ietje verderop, komt de rooilijn aan weerszijden verder van de baan en vindt men op de hoek van de Boetestraat de kleuter- en lagere school BSGO ''&zwj;'De Spreeuwen'&zwj;'' en er tegenover een bloemenzaak. In dit veelal recentelijker bebouwde noordelijk traject zijn de commerciële gebouwen talrijker en ruimer en ook de woningen zijn breder. Men merkt er de enige [[wp:Škoda Auto|Skodagarage]] in Mechelen, een bank- en een accountancykantoor, een [[wp:Carrefour Market|''Carrefour Market'']] (vroeger Unic).
Voorbij het kruispunt Nattenhofstraat–Karperstraat (waar ooit [[wp:Volkswagen|Volkswagengarage]] Schippers was gevestigd), wordt Vanaf de omgeving van de baan en ook het fiets- en voetpad breder en merkt Kapelleblokstraat heeft men talrijker commerciële activiteiten, o.a. de enige [[wp:Škoda Auto|Skodagarage]] groothandelaar in Mechelen, de kleuter- en lagere school BSGO speelgoed ''&zwj;'De Spreeuwen'&zwj;Dima'', de galerij van grafische werken [[Hangar 311]], de groothandelaar in speelgoed ''Dima'', de ruitersportartikelenwinkel ''Horsewhip'', een handelaar in aquariums en siervissen, een kleine [[wp:Carrefour (hypermarkt)|Carrefour]]-vestiging (vroeger Unic). Op dit stuk van de steenweg zijn ook enkele café's, inclusief ''Den Eik'' bij de al minstens sinds de 13e eeuw zo geheten locatie aan de huidige landweg.De door vaklui vanouds gekende klein- en groothandel in elektrisch materieel ''Piscaer'' werd vanuit de [[Korte Pennincstraat]] naar een nieuwbouw ter hoogte van de eertijdse ''Le Peigné'' overgebracht.
Ook bevindt zich in een van de zijstraten van de Battelsesteenweg, tussen de steenweg en de [[Leuvense Vaart]], het nieuwe onderkomen van [[De Outlaws]] (een beruchte motorclub uit het Mechelse), die eerder gebruik had gemaakt van het kasteeldomein Beaulieu, ook gekend als 'het kasteeltje van Michiels', tegenover de Landweg en net voor de Neerweg.
Controleur, bureaucraten, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
13.499
bewerkingen