Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Battelsesteenweg

505 bytes toegevoegd, 27 jun 2014 11:40
verduidelijking en aanvulling
Ooit stond er een Sint-Lambrechtskapel nabij de Olivetenvest, volgens overlevering al sinds de tijd van die heilige. Enkele grote bedrijven waren langs de Battelsesteenweg gevestigd: Bij de Olivetenvest vond de eerste Mechelse stadsgasproductie en -opslag plaats (1841–1908). Vlak achter een hoekhuis met de Polderstraat was de [[flickr:/search?sort=relevance&text=Versailles%20Polderstraat|brouwerij (1894) en mouterij (1897) ''Versailles'']] actief. Lang na de sluiting is de brouwerij gesloopt en de mouterij kreeg een schietclub en huisvest ''City Rock'', een touwtechnisch bedrijf met lokaal ''[[wp:Klimhal|indoor climbing]]''. Iets voor de bocht naar de Battelbrug toe, stond de [[wp:Spinnerij|wolspinnerij]] en -ververij ''Le Peigné'' (1911), welke in 1990 uitbrandde.
Algemeen wordt allicht verondersteld dat alternatieve oude benamingen voor de Adegemstraat en voormalige Adegempoort als ''Auwegemstraat'' en ''-poort'', en voor de Battelsesteenweg als ''Auwegemsteenweg'', zouden genoemd zijn naar het gehucht Auwegem dat aan weerszijden van de huidige steenweg nabij de vesten ligt. Doch in de binnenstad blijkt de omgeving tussen Adegemstraat en [[Hoogstraat]] ooit Odeghem met een Odeghem Dries geheten<ref>[[blog:/2011/01/sint-romboutsabdij-aan-voet-van-rommekensberg|Kaart Mechelen rond de VIIIe eeuw]]. ''Mechelen de Heerlijke'' p. 51. Robert Foncke et al. (1947. Online weergave: Mechelen Blogt 2011)</ref> - wat meteen de nog gebruikelijke alternatieve benaming ''Deigem'' van straat en vroegere poort en kermis voor de geest brengt. De route dateert van voor Mechelen en Dendermonde steden werden en net voorbij deze laatste was het dorp Oudegem op de kruising met de oude baan Aalst - Hulst tot in de 11e eeuw van mogelijk groter belang dan de latere stad. Dit Oudegem, vermoedelijk van ''Adingahem'', was o.a. ''Odèngem'' en ''Auweghem'' geheten. Zoals gebruikelijk bij benamingen van steenwegen, werd de Auwegemsteenweg evenals ooit de poort en de straat vanaf de Korenmarkt wellicht naar dat Oudegem genoemd en erfden nog voor 1260 erfde het broek gebied bezuiden de Dijle en het latere gehucht bij Mechelen ten westen van de Korenmarkt een naam van die oeroude weg er doorheen. Nadat stadswallen en -grachten de ruimere volle cirkel bepaalden die nog steeds als 'de vesten' gekend is, behield het nog eeuwenlang zeer dunbevolkte en beemdenrijke gehucht daarbuiten de naam.<ref group="N">De akte uit 1260 waarbij het Vrijbroek ingesteld en omschreven werd, vermeldde onder andere 'Oudergem' en 'Der Eycken'.</ref> De relatief recente huidige Auwegemstraat en Auwegemvaart werden zonder twijfel naar het gehucht genoemd.
==Handelaars==
Vanaf de Kleine Ring rond Mechelen ziet men lang de Battelsesteenweg vooral oudere arbeiderswoningen, een oud-mouterij en -brouwerij en weinig handelaars: een Bio Planet supermarkt, een bakkerswinkel, een apotheek, een wassalon, een afhaalchinees en een nachtwinkel. De steenweg wordt door de Koolstraat en de [[Polderstraat]] gedwarst. Voorbij het kruispunt Nattenhofstraat-Karperstraat (waar ooit Volkswagengarage Schippers was gevestigd), wordt de baan en ook het fiets- en voetpad breder en vinden meer handelaars een plaats voor hun commerciële activiteiten.
Vanaf Voorbij de Nattenhofstraat tot de Grote Brug in Battel merken we o.a. de enige Garage van Skoda Skodagarage in Mechelen, de kleuter- en lagere school BSGO ''&zwj;'De Spreeuwen'&zwj;'' (volgens deskundigen, waaronder de inspectie, één van de beste basisscholen van het land), [[Hangar 311]], een kleine Carrefour-vestiging (vroeger Unic), groothandelaar in speelgoed ''Dima'', een winkel voor ruitersport, genaamd de ''Horsewhip'', een handelaar in aquariums en siervissen, een galerij van tekeningen en schilderijen, enz. Op dit stuk van de steenweg zijn ook enkele café's en een kleine taverne, inclusief ''Den Eik'' bij de al minstens sinds de 13e eeuw zo geheten locatie aan de huidige Landweg.
Ook bevindt zich in een van de zijstraten van de Battelsesteenweg, tussen de steenweg en de [[Leuvense Vaart]], het nieuwe onderkomen van [[De Outlaws]] (een beruchte motorclub uit het Mechelse), die eerder gebruik had gemaakt van het kasteeldomein Beaulieu, ook gekend als 'het kasteeltje van Michiels', tegenover de Landweg en net voor de Neerweg.
Uiteindelijk loopt de Battelsesteenweg onder een brug van de E19. Hier vinden we ook Agfa Europe, een onafhankelijk deel van fotofabrikant Agfa-Gevaert uit Mortsel.
==Bronnen==
<references />
 
==Voetnoten==
<references group="N" />
[[Categorie:Straten]]
Controleur, bureaucraten, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
13.497
bewerkingen