Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Battelsesteenweg

9 bytes toegevoegd, 27 jun 2014 02:57
k
Geschiedenis: fiksje
Aan de zuidzijde van de [[Dijle]] (waarvan dit traject nog Demer heette) omgaf een halfcirkelvormige omwalling de vroegste verstedelijking van Mechelen, met de [[Korenmarkt]] op het kruispunt van oude wegen. Tot midden de 18e eeuw de [[Leuvense Vaart]] gegraven werd, liep de baan in ruwweg westelijke richting via de huidige Adegemstraat, de [[Adegempoort]], de Auwegemsteenweg (grootste deel van de huidige Battelse), de huidige Landweg en Oude Leestsebaan naar de tegenwoordige deelgemeente [[Leest]]. Sindsdien ging de route langs de hele huidige Battelsesteenweg (maar tot 1910 nog Auwegemsteenweg geheten) en Battelbrug via de Leestsesteenweg. Vanuit Leest kon men, en kan men als alternatief, over Tisselt naar Dendermonde en Gent. De moderne Gentsesteenweg werd vanaf de Battelbrug aangelegd onder het Hollands bewind (1815-1830) doch na de bouw van de verhoogde N16 te Battel, kregen de eerste meters een zuiver lokaal belang en de brug een beperkte nieuwe functie als verbinding via een nieuwe baan met het industriepark Mechelen Zuid en deelgemeente [[Hombeek]].
Ooit stond er een Sint-Lambrechtskapel nabij de Olivetenvest, volgens overlevering al sinds de tijd van die heilige. Enkele grote bedrijven waren langs de Battelsesteenweg gevestigd: Bij de Olivetenvest vond de eerste Mechelse stadsgasproductie en -opslag plaats (1841–1908). Vlak achter een hoekhuis met de Polderstraat was de [[flickr:/search?sort=relevance&text=Versailles%20Polderstraat|brouwerij (1894) en mouterij (1897) ''Versailles'']] actief. Lang na de sluiting is de brouwerij gesloopt en de mouterij kreeg een schietclub en huisvest ''City Rock'', een touwtechnisch bedrijf met lokaal ''indoor climbing''. Iets voor de bocht naar de Battelbrug toe , stond de wolfabriek wolspinnerij en -ververij ''Le Peigné'' (1911), welke in 1990 uitbrandde.
Algemeen wordt allicht verondersteld dat alternatieve oude benamingen voor de Adegemstraat en voormalige Adegempoort als ''Auwegemstraat'' en ''-poort'', en voor de Battelsesteenweg als ''Auwegemsteenweg'', zouden genoemd zijn naar het gehucht Auwegem dat aan weerszijden van de huidige steenweg nabij de vesten ligt. Doch in de binnenstad blijkt de omgeving tussen Adegemstraat en [[Hoogstraat]] ooit Odeghem met een Odeghem Dries geheten<ref>[[blog:/2011/01/sint-romboutsabdij-aan-voet-van-rommekensberg|Kaart Mechelen rond de VIIIe eeuw]]. ''Mechelen de Heerlijke'' p. 51. Robert Foncke et al. (1947. Online weergave: Mechelen Blogt 2011)</ref> - wat meteen de nog gebruikelijke alternatieve benaming ''Deigem'' van straat en vroegere poort en kermis voor de geest brengt. De route dateert van voor Mechelen en Dendermonde steden werden en net voorbij deze laatste was het dorp Oudegem op de kruising met de oude baan Aalst - Hulst tot in de 11e eeuw van mogelijk groter belang dan de latere stad. Dit Oudegem, vermoedelijk van ''Adingahem'', was o.a. ''Odingem'', ''Odeghem'' en ''Auweghem'' geheten. Zoals gebruikelijk bij benamingen van steenwegen, werd de Auwegemsteenweg wellicht naar dat Oudegem genoemd en erfden het broek en het latere gehucht bij Mechelen de naam van die oeroude weg er doorheen.
Controleur, bureaucraten, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
13.497
bewerkingen