Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Raghenoplein

49 bytes verwijderd, 23 jun 2014 14:44
geen bewerkingssamenvatting
[[Afbeelding:speecqvest1.jpg|thumb|400px|<div class="center">'''Het Raghenoplein'''</div>]]
Het '''Raghenoplein in '''in [[Mechelen]]''' strekt zich uit van de [[Hendrik Speecqvest]] tot de [[Dijle]] waarachter de [[Zandpoortvest]] begint.
==Beschrijving==
Tot in 1829 stond op deze plaats die toen '''Hanswijkplaats''' werd genoemd, de '''[[Hanswijkpoort]] of [[Hanswijkpoort|Leuvensepoort]]'''. De huidige benaming '''Raghenoplein''' dateert van 17 april 1872 naar de industrieel '''[[Willem Ragheno]]''' die de stad een bedrag had nagelaten waarvan de interest gebruikt moest worden voor het opleiden van '''arbeiderskinderen'''.
==Vermelding==
Vroeger heette deze plaats de Hanswijckplaats. Hare huidige benaming is vastgesteld door besluit van den Gemeentenraad, den 17 April 1872. Men wilde alzoo de mildheid van eenen weldoener herinneren die, bij testament van 31 Augusti 1867, honderd duizend [[wp:Belgische frank |frank]] gelaten had aan de stad Mechelen. De interest dezer som moest besteed worden tot voordele van werkmanskinderen van 10 tot 15 jaar oud, op last voor hen, de lessen der Gemeenteschool en der Teeken-of Muziekacademie te volgen.
Bron : '''Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen''' deel 9n, pp 377 e.v.
==Nu==
Momenteel loopt de '''[[Dijle]]''' onder dit plein Mechelen binnen.
==Galerij==
Controleur, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
12.533
bewerkingen