Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Familie Van Beethoven

147 bytes toegevoegd, 16 mrt 2014 02:31
Betovergrootmoeder, herkomst grootmoeder
==Overgrootvader Michiel==
'''Michiel Van Beethoven''', wiens vader Cornelis vanuit een boerenfamilie wellicht als timmerman tot Mechelen was gekomen , er in 1673 Catharina (Cathlijn) Van Leempoel was gehuwd en zich nadien in de Steenstraat (de latere [[Van Beethovenstraat]]) zou vestigen, werd in deze stad geboren op 15 februari 1684. Als zestienjarige ging hij in de leer bij de Mechelse meesterbakker Petrus Van Coolom. Zeven jaar later bekwam hijzelf de meestertitel en huwde amper twee weken daarop, op 18 oktober 1707, Marie-Louise Struyckers, dochter van een meesterbakker. Ze kregen vier kinderen van wie enkel de oudste, Cornelis , en het derde, inzake hun 2e Ludovicus ofte Lodewijk , overleefden. Eerst woonden ze in het huis waar allicht hun bakkerij was: ''Den Bonten Os'' in de Ouden Bruel (toen hun 2e zoontje, de net geen vijf maanden oude Ludovicus, stierf op 22 november 1710, reeds 'Lere Merdt' geheten, nu [[Leermarkt]]) waar allicht hun bakkerij gevestigd was. In 1711 verhuisden ze naar de Sint-Katelijneparochie, en later wellicht ergens in de Peperstraat (nu [[Kanunnik De Deckerstraat]]).{{Bron?|flickr:/photos/kazamel/2056219249/ vermeldt de bron Van Aerde voor de Steenstraat van 1699 [Michiel pas 15 jaar oud] tot 1739 - was 'Het Moleken" Michiels ouderlijk huis waarnaar hij later terugkeerde?}} Na de dood van vader Cornelis in 1716 verhuisden betrokken ze wellicht naar Michiels het ouderlijk huis, bij zijn Michiels nog tot in 1729 overlevende moeder. Daar voerde Michiel een brocanterie in Mechelse kant, schilderijen, meubels en kunst<ref>{{Citeer web
|url=http://blog.seniorennet.be/mechelsekantenkantinmechelen/
|titel=Ludwig van Beethoven en Mechelse Kant - Het doopmutsje van Ludwig van Beethoven
|uitgever=Mechelse Kant &amp; Kant in Mechelen (op Seniorennet.be)
|accessdate=2014-02-20
}} met verwijzing naar<br />Kocken, Marcel. ''De Kanthandel van Michaël Van Beethoven te Mechelen'', “Mechelse Kantdagen”, 1982, p. 45-51.<br />Van Aerde, Raymond. ''Les Ancêtres Flamands de Beethoven'' Mechelen, 1928. Archief Mechelen: M210(b), p.122,123</ref> - zoals zijn vader er (wellicht in bijberoep) had begonnen en voor welke handel zoon Cornelis werd opgeleid. De familie Van Beethoven had het huis ''Het Moleken'' in de Steenstraat van 1699 tot 1739.<ref>[[flickr:/photos/kazamel/2056219249/|Huis der van Beethoven te Mechelen]] citaat uit Van Aerde, Raymond. ''Les ancêtres Flamands de Beethoven''. W. Godenne, Mechelen. <small>Nagezien 2014-02-20</small></ref> Aanvankelijk gaat Michiel financieel voor de wind en zal hij zelfs het geld dat zijn vrouw erfde, investeren in de bouw van vier huizen. Maar rond 1737 raakt hij in de problemen en kan de verschillende schuldvorderingen niet meer inlossen. Er wordt beslag gelegd op de huizen. Ze ontvluchtten in 1741 Mechelen en trokken naar [[wp:Bonn|Bonn]] waar hun zonen Lodewijk en Cornelis al geruime tijd woonden. In 1749 overleden aldaar op 28 juni Michiel en op 7 december Marie-Louise.
==Grootvader Lodewijk==
'''Lodewijk van Beethoven''', geboren op 5 januari 1712 te Mechelen en gedoopt in de [[Katelijnekerk]], had als kind muzikale aanleg. Hij kreeg vanaf de leeftijd van zes jaar een muzikale opvoeding als koorknaap in de koraalschool van het St.-Romboutskapittel. Vanaf zijn veertiende jaar kreeg hij een twee jaar durende opleiding in het orgelspel van de organist van de [[Sint-Romboutskathedraal]]. Met negentien wordt hij benoemd tot tenor en zangmeester van het kapittel van St.-Pieter te Leuven. Het jaar daarop, in 1732, werkte hij als plaatsvervangend dirigent van het koor van de St.-Lambertuskathedraal te Luik, waar hij werd opgemerkt door de keurvorst van Keulen. Hij aanvaardde daarop een benoeming in Bonn, als bassist van het hofkoor van deze keurvorst, de aartsbisschop [[wp:Clemens August I van Beieren|Clemens Augustus I van Beieren]]. In datzelfde jaar 1733 huwde Lodewijk (in Latijn Ludovicus) aldaar Maria Josepha Ball.<ref group="N">De familienaam van Maria Josepha Ball vindt men [http://www.theo-molberg.de/beetball.html ook anders gespeld]; alsnog is haar herkomst heet alsnog onbekendmaar een bron noemt haar "een meisje uit Bonn".</ref> Ook in Bonn woonde zijn broer Cornelis die er handelaar was, voornamelijk in was en kaarsen, en hofleverancier van de keurvorst. Lodewijk overleed te Bonn op 24 december 1773.
==Vader Johan==
Controleur, bureaucraten, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
13.453
bewerkingen