Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Familie Van Beethoven

113 bytes verwijderd, 20 feb 2014 14:49
Vader Michiel? Dat was de overgrootvader. Ludwigs vader heette Johan!
{{Translation|Ludwig van Beethoven's ancestral link to Mechelen}}[[Afbeelding:Beethoven.jpg|thumb|250px|<div stye="text-align:center;">'''Ludwig van Beethoven'''</div>]]
In zijn geboortestad [[TranslationMechelen]] : Biography of Ludwig van Beethoven ancestors from Mechelen ==Beschrijving==Wat heeft de familie '''raakte Michiel Van Beethoven''' te maken met [[Mechelen]] ? De , overgrootvader Michiel, van onze beroemde de wereldberoemde componist Ludwig Van Beethoven, was eerder berucht dan beroemd in Mechelenbefaamd.
==Overgrootvader Michiel==
'''Lodewijk van Beethoven''', geboren in 1712 te Mechelen en gedoopt in de [[Katelijnekerk]], had als kind muzikale aanleg. Hij kreeg vanaf de leeftijd van zes jaar een muzikale opvoeding als koorknaap in de koraalschool van het St.-Romboutskapittel. Vanaf zijn veertiende jaar kreeg hij een twee jaar durende opleiding in het orgelspel van de organist van de [[Sint-Romboutskathedraal]]. Met negentien wordt hij benoemd tot tenor en zangmeester van het kapittel van St.-Pieter te Leuven. Hij werkte zelfs als plaatsvervangend dirigent van het koor van de St.-Lambertuskathedraal te Luik. Hier werd hij opgemerkt door de keurvorst van Keulen. Hij aanvaardde daarop een benoeming in Bonn, als bassist van het hofkoor van deze keurvorst, de aartsbisschop [[wp:Clemens August I van Beieren|Clemens Augustus I van Beieren]]. Ook in Bonn woonde zijn broer Cornelis die er handelaar was, voornamelijk in was en kaarsen en hofleverancier was van de keurvorst.
==Vader MichielJohan==Lodewijks zoon, '''Michiel Johan[n] Van Beethoven''' en zijn zonen werden in 1744 failliet verklaard. De Van Beethovens keren niet meer terug naar Mechelen. Michiel overleed in 1749 in Bonn. De zoon van Lodewijk Van Beethoven, Johan(rond 1739 of 1740 – 18 december 1792), werd als hofmusicus in Bonn aangesteld en zal trouwde er trouwen met Maria-Magdalena Keverich. Zijn zoon Ludwig werd in Bonn geboren in 1770 en was pas drie jaar oud toen zijn grootvader Lodewijk in 1773 overleed. Johan trachtte van Ludwig een wonderkind te maken.
==Ludwig van Beethoven==
Ludwig van Beethoven (Bonn, 17 december 1770 – 26 maart 1827) was een Duitse componist, één van de grootste musici aller tijden. Oude geboorteregisters tonen aan dat zijn grootvader in december 1712 te Mechelen werd geboren. Vandaar , vandaar Van [of 'van'] Beethoven in plaats van Von Beethoven.
Michiel van Beethoven trachtte van Ludwig een wonderkind te maken. Een moeilijke jeugd maakte Ludwig tot een somber en wantrouwend mens. Dit werd nog verergerd door zijn oorkwaal die begon in 1801 en die uiteindelijk leidde tot volledige doofheid. Dit verhinderde hem echter niet om door te blijven componeren en digireren. Hij werd een van de beroemdste componisten aller tijden. Ludwig nam in Wenen in 1787 compositielessen bij [[wp:Wolfgang Amadeus Mozart|Wolfgang Amadeus Mozart]] en tussen 1792 en 1794 bij [[wp:Joseph Haydn|Joseph Haydn]]. [[wp:Antonio Salieri|Antonio Salieri]] gaf hem les tussen 1800 en 1802.
In 1802 schreef Ludwig het "Heiligenstädter Testament", een soort testament voor zijn twee broers, Carl en Johann, waarin hij zijn angst over zijn toenemende doofheid tot uitdrukking bracht. In 1818 was Ludwig van Beethoven totaal doof, maar bleef tot zijn dood componeren. Op muzikaal gebied was Ludwig van Beethoven, samen met [[wp:Carl Maria von Weber|Carl Maria von Weber]], een belangrijke schakel tussen enerzijds Barok en Classicisme, en Romantiek anderzijds. Met zijn accenten op zwakke maatdelen, zijn aan de [[wp:Mannheimer Schule|Mannheimer Schule]] ontleende Piano's en Forte's en plotselinge harmoniewisselingen heeft hij een heel eigen stijl gecreëerd. Zijn bekendste werken zijn :
==Galerij==
<gallerystyle="background-color:#fafafa;font-size:88%;text-align:center;padding:0;margin-top:.75em;">Afbeelding:Van_Beethovenstraat.jpg|<center>'''De Van Beethovenstraat'''Afbeelding:Gimycko_Mechelen_Beethovenbrug.jpg|<center>'''De Van Beethovenbrug'''Afbeelding:Haverwerf Ludwig Beethoven.jpg|<center>'''Standbeeld van de jonge Ludwig van Beethoven op de Mechelse [[Haverwerf]]'''
</gallery>
[[Categorie:Straten]]
[[Categorie:Beroemdheden]]
Controleur, bureaucraten, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
13.453
bewerkingen