Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Bruul

193 bytes toegevoegd, 10 jul 2013 23:18
Filmlinks: fiks height. Galerij: fix Html-syntax. Spelling.
{{translation|Most famous shopping street in the city.}}[[Bestand:winkelbruul.jpg|thumb|400px|<div style="text-align:center;">'''Bruul'''</div>]]
De '''Bruul''' in [[Mechelen]] is de voornaamste winkelstraat. De Bruul begint op de [[Grote Markt]] (Korte Bruul) en eindigt aan de [[Fonteinbrug]], op het kruispunt met de Lange Schipstraat. Hier begint de [[Vijfhoek]].
==Geschiedenis==
De benaming Bruul wijst op moerassig gebied. Voorheen had men het over de "'Nieuwe Bruul" ' in tegenstelling tot de "'Oude Bruul" (', welke laatste benaming sommige Mechelaars nog steeds benutten voor de huidige [[Désiré Boucherystraat)]].
Door de ontmanteling van de vesten en de aanleg van de stationswijk werd de Bruul in de 19e eeuw een belangrijke verbinding tussen het station en het stadscentrum. Hierdoor kwamen er meer handelaars in de straat, bevorderd door de inplanting van warenhuizen (1910-1921-1936) en bioscoopzalen (1910-1932). De Bruul werd op deze manier de winkelstraat bij uitstek, enigszins ten nadele van de [[IJzerenleen]].
 
(Bron : Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, deel 9n, p54 e.v.)
'''Heden'''
Dankzij zijn grote commerciële waarde komt deze straat ook voor in het bekende gezelschapspel [[Wikipedia:Monopoly|Monopoly]].
==EthymologieEtymologie==
Een Bruul (ook wel Bril, Bruel of Bruil) duidde oorspronkelijk een afgepaald gebied aan. Later bedoelde men er een braakliggend en vaak moerassig stuk land mee, vaak met houtgewas begroeid. In de Kempen werd vaak ook gewoon een wei die dicht tegen de bebouwing lag aangeduid met Bruul. Het woord gaat terug op een Middeleeuws Latijns woord Brogilio, dat waarschijnlijk van Keltische oorsprong is. De term komt in het Nederlandse Taalgebied in verschillende regionale vormen voor : Bruul, Bruil, Broel, en waarschijnlijk ook Brogel en Breugel. Het is een onderdeel van verschillende plaatsnamen, bijv. de Broeltorens in Kortrijk, de Bruul in Mechelen. Bij Groningen ligt achter het Stadspark een streek met de naam Bruilweering (wering = dijk). Het Latijnse woord Brogilio is ook in het Duits (Brühl, Bühel) overgenomen, evenals in het Frans (Broglie, Breuil) en komt ook in die talen in plaatsnamen voor.
*Zie ook [[Madonna's in Mechelen|Mechelse straten waarin een mariabeeldje voorkomt]]
==Externe Linkslinks==
*[http://www.mechelenbruult.be/info.html Het BruulComitee]
==Galerij==
<gallerystyle="background-color:#fafafa;font-size:88%;text-align:center;padding:0;margin-top:.75em;">Afbeelding:Fonteinbrug Bruul.jpg|<center>'''Fonteinbrug en Bruul'''Afbeelding:Bruul Hanswijkprocessie 1923.jpg|<center>'''[[Hanswijkprocessie]]<br>Bruul 1923'''Afbeelding:bruulbrug.jpg|<center>'''Einde van de Bruul<br>aan de Fonteinbrug'''Afbeelding:Bruul Au gant royal.jpg|<center>'''Bruul - Au Gant Royal'''
</gallery>
==FilmlinkFilmlinks==<table borderdiv class="2YtOnly"><tr><td widthdiv class="YtA" style="250width:250px;" align><div class="centerYtB">
<youtube>
title=Bruul Mechelen
movie_url= http://www.youtube.com/watch?v=w_fo7ukmRBYembed_source_url= http://www.youtube.com/v/w_fo7ukmRBY wrap width= no 252widthheight=200 wrap=no</youtube></trdiv></div></tablediv><br/==Bronnen==*Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, deel 9n, p. 54 e.v.
[[Categorie:Straten]]
Controleur, bureaucraten, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
13.427
bewerkingen