Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Hof van Kamerijk

84 bytes verwijderd, 13 feb 2013 01:52
Situering 'Keizerstraa' en naast de St-Pieter en Pauluskerk' volstaan; temeer daar noch de 'Veemarkt', noch het station of de wijk Nekkerspoel, enige klare relevantie tot het pand hadden of hebben.
==Beschrijving==
De '''stadsschouwburgStadsschouwburg''' in [[Mechelen]] is gelegen in de [[Keizerstraat]] naast de [[Sint-Pieter en Sint-Pauluskerk]] (aan de [[Veemarkt]], niet zo ver van [[Station Nekkerspoel|Nekkerspoel station]]). Ze is ook bekend als het '''Paleis van Margareta van York''' en tegenwoordig wordt mat met '''Hof van Kamerijk''' teruggegrepen naar een nog oudere bestemming.
==Geschiedenis==
In de 15e eeuw werd het Hof van Kamerijk gebouwd, naar een ontwerp van [[Antoon Keldermans]]. Hier verbleef de [[Wikipedia:Aartsbisdom Kamerijk|Bisschop van Kamerijk]] wanneer hij in Mechelen te gast was.
In 1477 werd het Hof verkocht aan [[Margaretha van York]], de weduwe van [[Wikipedia:Karel_de_Stoute|Karel de Stoute]]. In 1480 liet ze de ontvangszaal bouwen, thans de Stadsschouwburg.
In 1487 kocht het Mechels stadsbestuur het pand om het te schenken aan de Habsburgse familie van [[Wikipedia:Maximiliaan_I_van_het_Heilige_Roomse_Rijk|Maximiliaan van Oostenrijk]].
Van het oospronkelijke Hof aan Kamerijk blijft enkel nog de ontvangstruimte over.
== Externe links ==
*[http://eventful.com/venues/V0-001-000151024-8 Evenementen in de Stadsschouwburg-1]
*[http://eventful.com/venues/V0-001-000154547-5 Evenementen in de Stadsschouwburg-2]
Controleur, bureaucraten, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
13.438
bewerkingen