Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Mechelse kant

1.262 bytes toegevoegd, 7 feb 2013 16:55
Diverse links, spelling, hoofdletters;
{{translation|Lacing Mechlin lace and a lacing club in Mechelen}}[[Afbeelding:kantklosster2.jpg|thumb|250px|<div style="text-align:center;">'''Mechelse Kantklossterkantkloster, Begijnhof'''</div>]]
<!--
   Waarde Etterjefke, "het boek van Pierre Verhaegen" - wij zijn daar elke eerste en derde vrijdag van de maandwiedadde, hoe heet dat boek? [Hij bracht er meer uit in 1902, tussen 13cf.30 en 16literatuuropgave in http://www.historischcentrumoverijssel.30 unl/NR/rdonlyres/4000F96F-5831-468B-84CC-B668ACAFB64D/0/200040_12_KantinVlaanderenomstreeks1900. ; tijdens pdf] Zijn de zomermaanden, juli gelinkte Maria-Theresia en augustus, demonstreren wij elke vrijdagnamiddag bij UitMaria-Hendrika de juiste? (Bronvermelding indien mogelijk want Wikipedia stelt doodleuk "Keizerin Maria-inTheresia en Koningin Maria-MechelenHendrika kregen zo een paar uniek stukken van het Belgische Volk", 18e eeuwse vooruitziende Belgen?) Chronologie ontbreekt: wanneer en uit welke vroegere techniek is dit type klossen ontstaan, ook tussen 13.30 en 16.30 u. - was de Mechelse techniek van allereerst in Mechelen of kwam het pas daar tot volle bloei? Wie waren de kantklosters in Mechelen, vrijwel uitsluitend begijnen? Werd er ook aldus geklost in randgemeenten? Gedurende welke periode was Mechelse kant wordt nog internationaal dermate gegeerd dat er noemenswaardige productie was en bleef en hoe/wanneer [waardoor?] begon het te slabakken? Organisatie: Werkte men pas na gedetaillerde opdracht, of zette men een op eigen initatief geproduceerd werk af bij een tussenpersoon, of werd men rechtstreeks ten huize benaderd door gegadigden (gespecialiseerde handelaars dan wel aangeleerd de private kopers)? Misschien best beknopt vergelijken met [onder andere] Brugse en door leden van onze club gedemonstreerd!Brusselse kant? - wij hebben een eigen website: http://blogNiet alle suggesties hoeven opgevolgd, dit zijn slechts enige ideeën.seniorennetSomeHuman.be/etterjefke   
-->
'''Mechelse Kant''' is een kantsoort, die geklost werd zonder spelden. Deze kantsoort staat bekend als de allermoeilijkste en allerduurste vanwege de zeer hoge kwaliteit. Niet iedereen was in staat een stuk Mechelse kant te vervaardigen. Er kroop ontzettend veel tijd in en soms moest men dagenlang klossen met tientallen klosjes voor slechts een paar centimeter.
==Motieven==
De ''Tuletule'' is zeer fijn en heeft de vorm van een honinggraat. De zeer fijne motieven worden geklost in linnenslag, omgeven door een sierdraad en stellen meestal natuurelementen voor. De motieven waren ook erg onderhevig aan de mode. De verfijning van de kant wordt benadrukt door de kunstslagen en siertralies. Vele dames betaalden zich dan ook blauw aan een stuk Mechelse kant waaraan iemand soms maanden had geklost.
==Koninklijke Kant==
Vlaanderen was, in Europa, zeer gekend vanwege deze kantsoorten van hoge kwaliteit. Deze kant werd dan ook vaak geschonken aan vorstinnen als relatiegeschenken. Keizerin [[wp:Maria Theresia van Oostenrijk (1717-1780)|Maria-Theresia]] en Koningin [[wp:Marie Henriëtte van Oostenrijk|Maria-Hendrika]] verkregen alzo een paar unieke stukken vanwege het Vlaamse volk. De Mechelse kant wordt ook wel ''koninklijke kant'' genoemd omdat hij aan het Engelse en Franse Hof hof zoveel succes kende. Deze kant wordt vandaag nog zelden geklost, vanwege de vraag en de kostprijs, hoewel er hier en daar toch cursussen voor opgericht worden. Doch wordt Mechelse kant nog steeds gretig verzameld door verzamelaars vanover van over de hele wereld.
==Heden==
Vandaag is er in Mechelen nog steeds een kantclub actief. De Kantclub '''Etterjefke''' is een groep enthousiaste kantwerksters die elke eerste en derde vrijdag van de maand, tussen 13h30 13.30 en 16h30 16.30 uur bijeenkomen in de vroegere lokalen van de het OCMW in de [[Bruul]] (sinds zij zijn verhuisd uit de [[Koninklijke Beiaardschool|Beiaardschool]] aan de [[Frederik de Merodestraat|Merodestraat]]). De techniek van de Mechelse kant wordt daar nog aangeleerd en door leden van onze de club gedemonstreerd. Een bezoek aan de vernieuwde kantkamer is mogelijk en gratis. Tijdens de zomermaanden, juli en augustus, demonstreren zij elke vrijdagnamiddag bij [[Uithttp://www.mechelen.be/organisation/410/uit-in-mechelen.html ''UiT in Mechelen]''], ook tussen 13.30 en 16.30 uuur.
De clubnaam verwijst naar een klein kantje dat, volgens het een boek uit 1902 van [[Pierre Verhaegen]], reeds in 1902 in Mechelen werd geklost.
;Contactinfo "Etterjefke"
*adres: Bruul 52 bus 5 (ingang via [[Schaalstraat]])
*tel: 015/31.18.61
*web: http://blog.seniorennet.be/etterjefke
==Literatuur==
Vanuit hun interesse voor geschiedenis en heemkunde en hun kennis van borduurwerk en kant, hebben H. Vermeir en J. Tonnoeyr samen jarenlang alles verzameld over kant en in het bijzonder Mechelse Kant. Alhoewel de techniek heel speciaal is, was het dat niet alleen wat hen boeide. Het ontstaan, de ontwikkeling, de geschiedenis en alles wat er mee samengaat, werd samengebracht in chronologische volgorde. De internationale uitstraling en het dagelijkse leven van de Mechelse Kant kant wordt in een vlot leesbare, maar toch wetenschappelijk verantwoorde tekst, met 66 illustraties en 17 kleurenpagina’s, naar voren gebracht. Met hun kroniek willen H. Vermeir en J. Tonnoeyr alle Mechelaars en kantliefhebbers duidelijk maken dat de Kant kant bijna vier eeuwen lang het leven van velen in en buiten Mechelen bepaald heeft. Kant verdient zijn plaats tussen alle andere ambachten en kunsten die Mechelen groot maakten.
* ''Kroniek van de kant in Mechelen en de Mechelse kant''
==Galerij==
<gallery style="font-size:88%;text-align:center;padding:0;margin-top:.75em;">
Afbeelding:kantklosster.jpg|'''Mechelse Kantklossterkantkloster'''Afbeelding:mechelsekantkloster.jpg|'''Mechelse Kantklossterkantkloster'''Afbeelding:Etterjefke Kantklossen.jpg|'''Lid van het "''Etterjefke", ''<br />voor het Mechels [[Stadhuis]] in [[Mechelen]]'''
Afbeelding:Jos_Lauwers_Laken_Kant_wandtapijten.jpg|'''Jos Lauwers over o.a. kant'''
</gallery>
[[Categorie:Ambachten-stielen]]
Controleur, bureaucraten, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
13.499
bewerkingen