Mahatma Gandhistraat: verschil tussen versies

524 bytes toegevoegd ,  15 jan 2013 08:51
Spelling van de eigennaam (diverse keren). Kaart (zonder straatinkleuring want het blijft onduidelijk welke lussen/zijwegen Mahatma Gandhistraat heten)
(Spelling van de eigennaam (diverse keren). Kaart (zonder straatinkleuring want het blijft onduidelijk welke lussen/zijwegen Mahatma Gandhistraat heten))
{{Translation : Neigbourhood|Neighbourhood in Mechelen}}
[[Bestand:Mahatmagandistraat1.jpg|thumb|right|350px|<center>'''Een deel van het woonblokkencomplex,<br>gezien vanuit Oost'''</center>]]
[[Afbeelding:Mahatmagandhistraat1.jpg|thumb|400px|<div style="text-align:center;">'''Deel van het woonblokkencomplex''' (vanuit oostelijke richting)</div>]]
De '''Mahatma Gandhistraat''' in '''[[Mechelen]]''' is een straat die begint aan de [[Tervuursesteenweg]] en eindigt aan de [[Jubellaan]]. Deze straat werd genoemd naar de Indiase politicus, jurist en vegetariërpoliticus [[Wikipedia:Mahatma Gandhi|Mahatma GandiGandhi]], een vegetariër die via geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid de onafhankelijkheid van zijn land bewerkstelligde en in 1948 vermoord werd.
 
Tijdens de jaren '70 van de twintigste eeuw, toen steeds meer migranten in België toekwamen, beslisten de grotere steden om aan de standsranden complexen van appartementsblokken neer te zetten met lage kostprijzen voor koop en huur. Zo ook verrezen woonblokken aan de zuidzijde van de Mahatma Gandhistraat, waardoor deze buurt een rijke schakering aan nationaliteiten vertoont. Ze wordt door de Mechelaars vaak als ''de Gandhiwijk'' omschreven maar officieel vormt ze samen met de buurt Coloma (Hanswijkenhoek), de wijk [[Tervuursesteenweg]]. In januari 2013 werd gestart met de afbraak van de eerste oudere woonblokken.
Translation : Neigbourhood in Mechelen
 
Dikwijls wordt de straat kortweg ''Gandhistraat'' genoemd, al hoort men wel eens de lokale verbastering ''Magandhistraat'' - ''Mahatma'' was evenwel een eretitel voor de heer Gandhi.
==Beschrijving==
De '''Mahatma Gandhistraat''' in '''[[Mechelen]]''' is een straat die begint aan de [[Tervuursesteenweg]] en eindigt aan de [[Jubellaan]]. Deze straat werd genoemd naar de Indiase politicus, jurist en vegetariër [[Wikipedia:Mahatma Gandhi|Mahatma Gandi]].
 
Gelegen aan de zuidkant van de straat is een woonblokkencomplex uit de jaren '70 van de twintigste eeuw.
 
Tijdens deze periode, toen steeds meer migranten in België toekwamen, beslisten de grotere steden om aan de standsranden complexen van appartementsblokken neer te zetten met lage kostprijzen voor koop en huur. Hierdoor bevat deze buurt een schakering aan nationaliteiten.
 
De buurt wordt door de Mechelaars vaak omschreven als een wijk - ''de Gandhiwijk'' - maar wordt officieel gerekend als een buurt in de wijk [[Tervuursesteenweg]], die ook de buurt Hanswijkenhoek/Coloma behelst.
 
==Uitkomende straten==
<div class="thumb tright;"
:''De uitkomende zijwegen dragen dezelfde naam van de straat en zijn gevormd in een U. Ze leiden meestal tot andere woonblokken of parkings.''
style="border:1px solid silver;background-color:#fafafa;padding:3px;float:right;clear:right;
margin-left:2.6ex;margin-bottom:1em;margin-top:.3em;">
<googlemap version="0.9" lat="51.0002" lon="4.48388" zoom="16" width="452" height="440" >
</googlemap>
</div>
:''De lusvormige zijwegen die veelal tot onderscheiden woonblokken of parkings leiden, dragen mede de naam van de hoofdbaan.''
* [[Tervuursesteenweg]]
* Zijwegen - oostelijk stuk
 
Vertrekkend vanuit de Mahatma Gandhistraat, rijden de bussen naar het station en het centrum van de stad. Daarna gaat bus 1 richting Kretenborg en bus 7 rijdt naar de Tivolibuurt.
 
==Afbraak==
In januari 2013 werd gestart met de afbraak van de eerste oudere woonblokken.
 
==Filmlink==
<td width="250" align="center">
<youtube>
title=Rommelmarkt Gandhiwijkin Mechelende Gandhibuurt
movie_url= http://www.youtube.com/watch?v=fG28RqU-bV0
embed_source_url= http://www.youtube.com/v/fG28RqU-bV0
<td width="250" align="center">
<youtube>
title=Afbraak Gandhiwijkin Mechelende Gandhibuurt
movie_url= http://www.youtube.com/watch?v=csBrBI8vYeM
embed_source_url= http://www.youtube.com/v/csBrBI8vYeM
Controleur, bureaucraten, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
13.499

bewerkingen