Familie Godenne: verschil tussen versies

104 bytes toegevoegd ,  8 okt 2012 21:49
Vlaamse Filmkesstijl: MORSDODEN "zullen" en "zouden" NIKS in artikels. Update link, basisopkuis.
k (Beveiligde "De familie Godenne" ([edit=autoconfirmed] (vervalt niet) [move=autoconfirmed] (vervalt niet)))
(Vlaamse Filmkesstijl: MORSDODEN "zullen" en "zouden" NIKS in artikels. Update link, basisopkuis.)
[[{{Translation]] : Publish|Publishing company in Mechelen}}
[[Afbeelding:Léopold Godenne.jpg|thumb|400px|<div style="text-align:center;">'''Léopold Godenne'''&nbsp;<brdiv style="display:inline;vertical-align:-6px;font-size:125%;">(<ref group="©">Hier op Mechelen Mapt vertoond met toestemming van de [http://www.beeldbankmechelen.be/ Beeldbank Mechelen] - © Stadsarchief Mechelen - SME001000878)</ref></div></div>]]
 
'''Alphonse, Godenne''' en zijn zoon '''Léopold Godenne''' worden algemeen omschreven als drukkers-uitgevers en hadden hun adres op de [[Grote Markt]] 28 in [[Mechelen]]. '''Willy Godenne''' werd daarenboven ook bibliograaf.
[[Translation]] : Publish company in Mechelen
 
==Beschrijving==
*'''Alphonse Godenne (Namen 1819 – Mechelen 1870)'''
*'''Léopold Godenne (... - ...)'''
*'''Willy Godenne (Mechelen 1903 – Sint-lambrechts-Woluwe 1983)'''
 
Alphonse, en zijn zoon Léopold Godenne worden algemeen omschreven als drukkers-uitgevers en hadden hun adres op de [[Grote Markt]] 28 in [[Mechelen]].
 
==Alphonse Godenne==
'''Alphonse Godenne''' werd geboren te Namen in 1819 en stierf te Mechelen in 1870. Hij werkte als meesterknecht in het drukkerijbedrijf van de gebroeders Henri (Luikse afdeling) en Pierre Dessain (Mechelse afdeling) , waar hij in 1856 een tweekleurenpers introduceerde, zodat liturgische werken in één arbeidsgang (zwart en rood) konden gedrukt worden.
 
[[Drukkerij Dessain]] is nog steeds te vinden in de [[Regenboog]] in Mechelen en het Luiks zusterbedrijf is nog steeds een bekende uitgeverij van schoolboeken. Mede Oaten nagevolge het [http[wp://nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_Vaticaans_ConcilieTweede Vaticaans Concilie|Tweede Vaticaans Concilie]] verdween het drukken en uitgeven van veel liturgische boeken.
 
==Léopold Godenne==
 
==Willy Godenne==
'''Willy Godenne''' werd geboren te Mechelen in 1903 en zal overlijdenoverleed in Sint-Lambrechts-Woluwe in 1983. Naast het drukkerij-en uitgeversvak, was hij ook actief op het gebied van de bibliografie. Hij zet de familietradie verder en perfectioneert de typografie (zowel in Mechelen als later in Brussel).
 
Willy Godenne werktwerkte samen met oaonder meer de veelzijdige kunstenaar uit Antwerpen Jos Léonard,<ref group="N">[http://www.artnet.com/Artists/LotDetailPage.aspx?lot_id=92F1B43EA50B75BEDC6A9C213BF1356C Jos Léonard],</ref> schilder, graficus, typograaf, ontwerper en reclametekenaar, en onder de naam [[Studio Novio]] zullenbrachten zij een reeks artistieke publicaties tot stand brengen, zowel in het Nederland als in het Frans. Als man-van-het-boek verzorgt Jos Léonard de boekomslagen, de boek-en tijdschriftillustraties en zorgt hij ook voor de boekverzorging en de publiciteit, steeds in een strenge en sobere typografie die eigen is aan het Constructivisme en De Stijl. Jos Léonard vertoefde destijds in de kring van mensen zoals [http[wp://nl.wikipedia.org/wiki/Paul_Van_OstaijenPaul Van Ostaijen|Paul Van Ostaijen]], [http[wp://nl.wikipedia.org/wiki/Paul_JoostensPaul Joostens|Paul Joostens]], [http[wp://nl.wikipedia.org/wiki/Floris_JespersFloris Jespers|Floris Jespers],] en Jozef Peeters.<ref group="N">[http://belgischekunst.be/?tag=jozef-peeters Jozef Peeters].</ref>
 
Willy Godenne geeft zowel historische werken uit, zoals '''Bij de nonnekens van [[Muizen]]''' van '''Jozef Laenen''', als portfolio’s met grafieken, zoalsen '''Thien houtsneden van de Berechtinge''' van [http://nl.wikipedia.org/wiki/Guido_Gezelle Guido Gezelle] (1932) , tot diverse uitgaves voor de, in 1922 opgerichte [[Koninklijke Beiaardschool]], waarvan (Willy Godenne was er ondervoorzitter vanwas en de bibliofiel '''Prosper Verheyden''' secretaris).
 
==Werken, geproduceerd door Léopold Godenne==
*Malines, jadis et aujourd’hui (met historische introductie van Kanunnik A. Kempeneer en meer dan 200 foto’s van J. Fourdin, V. Van Durmen and L. Van Pelteghem en tekeningen door [[Alfred Ost]])
*Mechelen in ’t verleden
*Oud Mechelen (Pentekeningenpentekeningen door [[De familie De Noter#David Emile Joseph de Noter|David de Noter]])
*Cavalcades te Mechelen, de Ommegang en de geschiedenis van Op Signorke
 
*In memoriam Henry Cordemans de Bruyne (1866-1956) (druk 1956)
*Deux gravures anciennes du convent de Béthanie, fonds en 1421 à Malines (1956)
* Préliminaires à l'inventaire général des statuettes d'origine Malinoise, présumées des XVe et XVIe siècle – deel 1 en 2 (1957)
*Le papier des comptes communaux de Malines datant du Moyen Age (1960)
*Six statuettes polychromées de l'hôpital Notre-Dame à Malines (1960)
 
==Zonder voornaamvermelding==
*[http[blog://www.mechelenblogt.be/bestand/afbeelding/jans/duytschers.jpg |Duitsers te Mechelen]] (Frans Verhavert) - Godenne 1919
 
==Externe Links==
 
==Galerij==
<div style="text-align:center;">
<gallery>
Afbeelding:Malines Jadis.jpg|<center>'''"Malines, Jadis et Aujourd'hui" door Léopold Godenne met stadsplan'''
Afbeelding:Cavalcades des Malines Willy Godenne.jpg|<center>'''Publicatie door Willy Godenne'''
Afbeelding:Nonnekes van Muizen.jpg|<center>'''Bij de Nonnekens te Muizen, een onbescheidenheid – 1927<br />Uitgeverij Godenne / Studio Novio – Tekening titelblad Jos Léonard'''
Afbeelding:Oudmechelen.jpg|<center>'''Oud Mechelen'''
</gallery>
</div>
 
<!--
==Bronnen==
<references />
-->
==Voetnoten==
<references group="©" />
<references group="N" />
 
[[Categorie:Beroemdheden]]
Controleur, bureaucraten, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
14.490

bewerkingen