Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Stadhuis

1.102 bytes toegevoegd, 12 jul 2008 10:33
geen bewerkingssamenvatting
==Gevelpartij==
[[Afbeelding:oudstadhuis.jpg|thumb|'''Het Stadhuis in de 19e Eeuw''']]
Het Na het '''[[Schepenhuis]]''', dat nu een '''museum''' herbergt, en huis '''[[De Beyaert]]''', gekend door de '''Mechelaars''' als het huidige '''Stadhuispostgebouw''' in , verhuisde het stadsbestuur naar het huidige stadhuis op de '''[[MechelenGrote Markt]]''' . Het Mechelse Stadhuis neemt een volledige zijde van de Grote Markt in en bestaat eigenlijk uit '''drie delenaan elkaar grenzende gebouwen'''.
Het In het meest rechtse, barokke linkse gedeelte dateert uit van het stadhuis bevindt zich het '''Paleis van de [[Grote Raad]]'''. '''[[Keizer Karel V]]''' gaf opdracht om het te bouwen en zijn beeldtenis staat '''boven de 17e eeuwdeur van het balkon'''. Dit paleis werd ontworpen in 1526 door '''[[Rombout Keldermans II]]''', met een zogenaamde maar de bouw ervan werd al vlug '''Spaanse Gevelstilgelegd'''. Tussen de al opgetrokken muren bouwden enkele Mechelaars hun '''huisjes'''. Het is pas in '''1910''' dat men de bouw van het Paleis voltooide.
Het middenste gedeelte, het '''Belfort''', dateert uit de '''14e eeuw'''. Oorspronkelijk waren de plannen om er een kopie van het '''Belfort van Brugge''' te maken, met '''Toren''' incluis. Maar aangezien er reeds een grote toren stond op de '''[[Sint-Romboutskathedraal]]''', heeft men geen toren gebouwd. Rond die tijd had de '''bliksem''' ingeslagen in de '''[[Zandpoort]] (een opslagplaats voor buskruit)''' waardoor de Stad '''[[Mechelen]]''' voor de helft was weggeblazen. De gelden voor een mogelijke bouw van een belfort werden aangewend om '''de stad terug op te bouwen''' en hierdoor kreeg het belfortgedeelte '''een permanent dak'''.
Het meest linkse rechtse, barokke gedeeltevan het Stadhuis dateert uit de 17e eeuw, werd ontworpen door met een zogenaamde '''Spaanse Gevel'''. Dit gedeelte is de '''[[Rombout Keldermans IILakenhal]]'''waar, in opdracht van vroegere tijden, '''Keizer Karellaken (of wollen stof)''' in 1526, maar het te koop werd pas uitgevoerd rond 1910aangeboden.
==Interieur==
Anonieme gebruiker