Groot Begijnhof: verschil tussen versies

122 bytes verwijderd ,  22 sep 2012 18:39
geen bewerkingssamenvatting
{{Translation|Big beguinage in Mechelen}}
 
[[Afbeelding:kunstgrootbegijnhof.jpg|thumb|right|300px|'''Kunst in het Groot Begijnhof''']]
Het '''Groot Begijnhof''' in '''[[Mechelen]]''' is gesticht in de 13de eeuw en sinds het eind van de 16de eeuw gevestigd binnen de stadsmuren.
 
Kleine '''Begijnenwoningen, Conventen en schilderachtige Beluikjes''' achter kleine poortjes (Door '''UNESCO''' uitgeroepen tot '''Werelderfgoed''').
 
De mooiste straatjes : '''[[Hoviusstraat]], [[Acht-Zalighedenstraat]], [[Conventstraat]] en [[Nonnenstraat]]'''.
 
==Ethymologie==
==='''Convent==='''
 
De term '''Convent''' heeft meerdere betekenissen : '''Kloosterklooster, Vergaderingvergadering en een Gemeenschappelijkegemeenschappelijke Woning'''woning in tegenstelling met Huis"huis in een Begijnhofbegijnhof". De term stamt uit het Latijn van '''"Conventus'''" (Samenkomst)of samenkomst. Aanvankelijk werd de term Convent gebruikt voor een '''Vergaderingvergadering van Monniken'''monniken. Later werd dit begrip minder specifiek en ook gebruikt voor andersoortige vergaderingen (religieus en niet religieus). In verband met '''Begijnen en Begijnhoven'''begijnhoven werd de term Convent gebruikt als omschrijving van een '''Verblijfplaatsverblijfplaats, meestal voor behoeftige begijnen, alleenstaand of in een begijnhof''', waarin meerdere Begijnen samenleefden.
 
Conventen ontstonden door '''Stichting'''stichting door een Begijn, die haar huis aan het begijnhof na haar dood bestemde om er een aantal arme begijnen in onder te brengen ofwel door een stichting van een nieuw te bouwen huis.
 
Er werd voor deze Conventen een regel opgesteld waarin de '''Voorwaardenvoorwaarden tot Intredeintrede, de Leefregelsleefregels van het Huishuis en eventueel de Gebeden'''gebeden werden gelezen. Aan de oprichting werd meestal een '''Stichtingsgeld'''stichtingsgeld verbonden dat volstond om gedurende relatief lange periode aan de elementaire behoeften van het Convent te voldoen zoals voor '''de aankoop van hout voor verwarming, vlees, groenten voor soep en licht'''. Een Convent stond onder toezicht van een '''Meesteres'''meesteres die de taken verdeelde en eventuele overtredingen van de regel bestrafte. De Meesteresmeesteres legde dan zelf '''Gehoorzaamheid'''gehoorzaamheid af aan de '''Grootmeesteres van het Begijnhof'''.
Conventen ontstonden door '''Stichting''' door een Begijn, die haar huis aan het begijnhof na haar dood bestemde om er een aantal arme begijnen in onder te brengen ofwel door een stichting van een nieuw te bouwen huis.
 
==='''Beluikjes==='''
Er werd voor deze Conventen een regel opgesteld waarin de '''Voorwaarden tot Intrede, de Leefregels van het Huis en eventueel de Gebeden''' werden gelezen. Aan de oprichting werd meestal een '''Stichtingsgeld''' verbonden dat volstond om gedurende relatief lange periode aan de elementaire behoeften van het Convent te voldoen zoals voor '''de aankoop van hout voor verwarming, vlees, groenten voor soep en licht'''. Een Convent stond onder toezicht van een '''Meesteres''' die de taken verdeelde en eventuele overtredingen van de regel bestrafte. De Meesteres legde dan zelf '''Gehoorzaamheid''' af aan de '''Grootmeesteres van het Begijnhof'''.
 
De meeste '''Beluiken'''beluiken bestonden uit '''kleine, gelijkvormige rijhuizen met een erg beperkt wooncomfort'''. Het groeiend aantal fabrieksarbeiders in het begin van de 19de eeuw had voor een nijpend huisvestingsprobleem gezorgd. In de industriegebieden werden honderden '''arbeidswoningen''' opgetrokken. Om aan de lasten van een te '''hoge huishuur''' te ontsnappen, werd door de arbeiders uitgekeken naar de goedkoopste woningen. Rond de fabrieken schoten dergelijke huisjes als paddestoelen uit de grond. De meeste van deze woningen hadden slechts '''één plaats op het gelijkvloers''' die dienst deed als '''keuken, woon-en slaapkamer'''. Sommige hadden een verdieping, toegankelijk met een '''ladder'''. De huurkosten bedroegen gemiddeld 9 % van het gezinsbudget.
===Beluikjes===
De meeste '''Beluiken''' bestonden uit '''kleine, gelijkvormige rijhuizen met een erg beperkt wooncomfort'''. Het groeiend aantal fabrieksarbeiders in het begin van de 19de eeuw had voor een nijpend huisvestingsprobleem gezorgd. In de industriegebieden werden honderden '''arbeidswoningen''' opgetrokken. Om aan de lasten van een te '''hoge huishuur''' te ontsnappen, werd door de arbeiders uitgekeken naar de goedkoopste woningen. Rond de fabrieken schoten dergelijke huisjes als paddestoelen uit de grond. De meeste van deze woningen hadden slechts '''één plaats op het gelijkvloers''' die dienst deed als '''keuken, woon-en slaapkamer'''. Sommige hadden een verdieping, toegankelijk met een '''ladder'''. De huurkosten bedroegen gemiddeld 9 % van het gezinsbudget.
 
==Externe Links==
*[http://www.groot-begijnhof-mechelen.be/ Buurtblog Groot Begijnhof]
 
Controleur, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
12.945

bewerkingen