Hogeweg: verschil tussen versies

29 bytes verwijderd ,  21 sep 2012 12:39
geen bewerkingssamenvatting
k (Beveiligde "Hogeweg": just2Bsure ([edit=autoconfirmed] (vervalt niet) [move=autoconfirmed] (vervalt niet)))
[[{{Translation]] :| Street in Battel}}
 
==Beschrijving==
De '''Hogeweg''' begint aan de [[Battelsesteenweg]] en doorkruist de woonkern van [[Battel]] in noord-noordwestelijke richting. Op zeker ogenblik vlijt de Hogeweg zich gedurende ongeveer 150 meter langs een bocht van de [[Dijle]]. Van oudsher staan hier drie [[Wikipedia:Knotwilg|knotwilgen]].
 
In de schaduw ervan vinden we het eeuwenoude estaminet "[[In het Bergsken]]", dat tot de jaren '70 van de 20ste eeuw een boerencafé was, waar "Net" achter de toog stond - of naast de Leuvense stoof zat.
 
Na een kortstondige post-hippieperiode, op het einde van de seventiesJaren '70, werd het café een paar keer gerenoveerd:. het Het interieur werd uitgebreid en thans is het op weekdagen een trefpunt voor handelsreizigers, de plek waar "de mannen die de gas (en het licht) doen branden" hun lunchpauze houden maar vooral in het weekeind een trekpleister voor wandelaars en wielertoeristen.
 
De Hogeweg buigt daarna westwaarts, weg van de Dijle, en de rijbaan gaat op zeker ogenblik de [[Zennegatvaart]] op.
 
De oorspronkelijke Hoge Weg eindigt als een karrenspoor aan de verzande afgesneden [[Wikipedia:Meander (waterloop)|meander]] van de Dijle.
 
Ten oosten van de Battelsestenweg en het eerste deel van de Hogeweg, en parallel ermee, ligt de [[Neerweg]], wat suggereert dat er ooit twee alternatieven waren om van Mechelen naar Battel te gaan : een hoger en een lager gelegen route.
 
Toch blijkt er voor de straatnaam nog een andere verklaring te zijn: '"Hogeweg'" zou de verbastering van een oude [[Wikipedia:Kelten|Keltische]] benaming zijn van de weg naar het punt waar de [[Zenne]] en de Dijle samenvloeien.
 
==Map==
Controleur, emailconfirmed, phantom
13.059

bewerkingen