Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Elisabeth Desoleil

20 bytes verwijderd, 7 sep 2012 20:49
geen bewerkingssamenvatting
==Martha Somers==
Elisabeth Desoleil was de zus van [[José Desoleil]] (pianist-uitbater van de [[brasserie Derby]] in de Mechelse [[Bruul]]) en een vriendin van [[Martha Somers]]. Samen met Martha Somers was Elisabeth Desoleil lid van de verzetsgroep Bayard / Lijn K. Beide jonge vrouwen zullen sterven, op 21-jarige leeftijd, tijdens een bombardement in maart 1945.
==Verzetsgroep Bayard / Lijn K==
Verzetsgroep Bayard / Lijn K ontstond in augustus 1942, was opgericht door Antoine Jooris en Auguste Dubuisson en hing af van de [[Wikipedia:Dienst voor de Veiligheid van de Staat|Belgische Staatsveiligheid]]. Er werd een netwerk van agenten opgericht dat militaire informatie overmaakte aan [[Wikipedia:Londen|Londen]]. Per regio werd er een leider aangesteld die geïdentificeerd werd door de letter K (met een cijfer erbij). Vandaar de benaming “Lijn K”. Per gebied waren er verschillende secties aktief.
De sectie van Madeleine Mies hield zich vooral bezig met het inzamelen van inlichtingen. De Mechelaar [[Leopold Hammel]] maakte plannen van kazernes, vliegvelden en verzamelplaatsen die bezet werden door de Duitse [[Wikipedia:Wehrmacht|Wehrmacht]]. Zijn vriendin Elisabeth Desoleil [[Wikipedia:Typen|typte]] de ontvangen inlichtingen uit en won zelf informatie in. De gegevens werden door Leopold Hammel nauwkeurig gecontroleerd vooraleer ze werden doorgestuurd.
==Aanhouding==
==Gedenksteen==
Een gedenkteken aan zowel Elisabeth Desoleil als Martha Somers is te vinden in de [[Caputsteenstraat]] te Mechelen.
==Straat==
In 2005 werd in de Mechelse gemeenteraad, door o.a. Gusta Tys-Smets, beslist om een aantal straten, in een nieuwbouwwijk in de buurt van de [[Europalaan]], te noemen naar een aantal verdienstelijke Mechelse vrouwen. Naast Martha Somers en [[Jeanne Hellemans]] werd er ook geopteerd om een straat te vernoemen naar Elisabeth Desoleil. <ref>[http://www.mechelenblogt.be/2005/12/stad-vrouwenhanden-gloednieuwe-vrouwenstraten Stad in vrouwenhanden : Gloednieuwe vrouwenstraten]</ref>
==Boeken==
Controleur, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
12.278
bewerkingen