Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Beggaardenstraat

708 bytes toegevoegd, 29 aug 2012 23:43
Spellingvarianten beg(g)a(a)rden: voetnoot met links.
[[Afbeelding:NieuweBeggaardenstraat02.JPG|thumb|250px|<div style="text-align:center;">'''Pand ''Huyghebaert'''''</div>]]
De '''Nieuwe Beggaardenstraat''' in [[Mechelen]] leidt van [['t Veer]] naar de [[Sint-Katelijnestraat|Katelijnestraat]]. De naam verwijst naar de ''beggaarden'',<span styleref group="N"> [[Blog:white-space/2012/02/oscarstraat|Speculatie op een lokaal blog]] over spelling als begaard of beggaard verwijst o.a. naar 'begijn' met enkele 'g', ook in andere talen, en vermoedt een spelfout met 'gg' abusievelijk naar de heilige Begga. Elders leest men wel schrijfwijzen als beggart, begaart, begard, beggard. In Oudfrans had men ''begart'', in hedendaags Engels en in Middelnederlands dat aan de oorsprong van het woord zou liggen, vindt men 'gg', zie [http:nowrap;>beg(g)aarden</span>/www.etymonline.com/index.php?search=beggar ''Online Etymology Dictionary'', Douglas Harper, © 2001-2012]. In onderhavig artikel wordt de spelling aangehouden als in beide officiële straatnamen, inzake ook de Oude Beggaardenstraat.</ref> het mannelijke equivalent van [[begijnen]]. Het [[Groot Begijnhof]] grenst aan deze straat.
De straatbebouwing wordt er gekarakteriseerd door een gevarieerde gevelarchitectuur, gaande van traditionele zestiende-eeuwse [[wp:Topgevel|topgevels]] tot twintigste-eeuwse [[wp:Lijstgevel|lijstgevels]].
*''[https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/geheel/805 Nieuwe Beggaardenstraat (ID: 805)]'' De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (met bovenstaande bron vermeld)
<references />
 
==Voetnoten==
<references group="N">
[[Categorie:Straten]]
Controleur, bureaucraten, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
13.497
bewerkingen