Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Sint-Katelijnestraat

76 bytes toegevoegd, 28 aug 2012 23:21
Tikkeltje meer info in de opening. "drukke" is heden ten dage fel overdreven.
[[Afbeelding:Katelijnebrug.jpg|thumb|400px|<div style="text-align:center;">'''Katelijnebrug in Mechelen'''</div>]]
De '''Sint-Katelijnestraat''' in de binnenstad van [[Mechelen]] is al eeuwenlang een van de belangrijkste invalsroutes van invalswegen tot het centrum. Tot in de Stad20e eeuw lag ze op een drukke handelsroute.
==Geschiedenis==
De drukke straat loopt van de vroegere [[Sint-Katelijnepoort]] (afgebroken in 1811) naar het huidige [[Sint-Romboutskerkhof]]. Wegens een uitbreiding van het Sint-Romboutskoor in de tweede helft van de 15e eeuw kon de Kerkhofstraat, nu Goswin de Stassartstraat, niet langer haar functie als een hoofdverkeersader vervullen. De voorheen rustige Sint-Katelijnestraat nam haar rol op de belangrijke handelsroute tussen Antwerpen en Brussel over.<ref name="Berlemont1980">Berlemont, Frans. ''Water in de straten van Mechelen - historische tochten op de Dijle en de vlietjes. Deel II.'' Uitg. J. Stevens, Mechelen (1980)</ref> Daardoor eerden zelfs vroege [[wp:Monopoly|Monopoly]]-spelletjes haar naam.
Oorspronkelijk werd deze straat gekruist door de Oude of Grote [[Melaanvliet|Melaan]], naast de [[Stadsheimelijkheid]] met de [[Olifantsbrug]] tussen de nummers 41-43. Die overbrugging was genoemd naar het vlakbije huis Den Olifant dat bij een brouwerij "De Grote Zon" hoorde. De oudste naam voor dat in de 14e eeuw nog schamele bruggetje, was Hondsbrug en vermoedelijk genoemd naar ''Joannes dictus Canis'' (Jan die de Hond genoemd wordt), deken van Anderlecht en kanunnik van Mechelen, die in 1263 in de straat woonde. In 1910 dempte men een andere arm van de vliet, de Nieuwe Melaan, die tussen nummers 18-20 en 19-21 het smalste gedeelte van de straat kruiste, onder de [[Posthorenbrug]], ook naar een aanpalend huis genoemd: De Posthoorn. Senioren herinneren zich het nog tientallen jaren lang overgebleven westelijk stukje brugleuning met een arduin. Eerder had een familie ''Van der Stallen'' er haar naam geleend aan het 'Stallebrugske' en volgens de stadsrekeningen was al in 1328 de toenmalige brug daar aan herstelling toegeweest.<ref name="Berlemont1980" /><ref>''Bouwen door de eeuwen heen in Mechelen. Deel 9n'', pp. 412</ref>
Controleur, bureaucraten, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
13.499
bewerkingen