Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Sint-Katelijnestraat

1.142 bytes toegevoegd, 28 aug 2012 10:39
Posthorenbrug, niet "Horenbrug". 1460: heel late middeleeuwen.
[[Afbeelding:Katelijnebrug.jpg|thumb|400px|<div style="text-align:center;">'''Katelijnebrug in Mechelen'''</div>]]
[[Translation]] : Street in Mechelen
==Beschrijving==
De '''Sint-Katelijnestraat''' in [[Mechelen]] is sinds de Middeleeuwen al eeuwenlang een van de belangrijkste invalsroutes van de Stad.
==Geschiedenis==
De drukke straat loopt van de vroegere [[Sint-Katelijnepoort]] (afgebroken in 1811) naar het [[Sint-Romboutskerkhof]].  Oorspronkelijk werd deze straat gekruist door Wegens een uitbreiding van het Sint-Romboutskoor in de [[Melaanvliet|Melaan]], door tweede helft van de [[Horenbrug]], die werd gedempt in 1910 (tussen nummers 18-20 en 19-21). Maar ook tussen 15e eeuw kon de nummers 41-43Kerkhofstraat, ter hoogte van nu Goswin de [[Stadheimelijkheid]]Stassartstraat, overbrugd door de [[Olifantsbrug]]niet langer haar functie als een hoofdverkeersader vervullen.  Deze straat lag De voorheen rustige Sint-Katelijnestraat nam haar rol op de belangrijke route tussen Antwerpen en Brusselover.<ref name="Berlemont1980">Berlemont, Frans. ''Water in de straten van Mechelen - historische tochten op de Dijle en de vlietjesDeel II.'' Uitg. J. Stevens, Mechelen (1980)</ref> In de vroegere vroege [[wp:Monopoly|Monopoly]]-spelletjes werd deze straat zelfs vernoemd omwille van zijn haar eertijds belangrijke handelsfunctie in die tijd.
Oorspronkelijk werd deze straat gekruist door de Oude of Grote [[Melaanvliet|Melaan]], naast de [[Stadsheimelijkheid]] met de [[Olifantsbrug]] tussen de nummers 41-43. Die overbrugging was genoemd naar het vlakbije huis Den Olifant dat bij een brouwerij "De Grote Zon" hoorde. De oudste naam voor dat in de 14e eeuw nog schamele bruggetje, was Hondsbrug en vermoedelijk genoemd naar ''Joannes dictus Canis'' (Bron Jan die de Hond genoemd wordt), deken van Anderlecht en kanunnik van Mechelen, die in 1263 in de straat woonde. In 1910 dempte men een andere arm van de vliet, de Nieuwe Melaan, die tussen nummers 18-20 en 19-21 het smalste gedeelte van de straat kruiste, onder de [[Posthorenbrug]], ook naar een aanpalend huis genoemd: De Posthoorn. Eerder had een familie ''Van de Stallen'' er haar naam ontleend aan het 'Stallebrugske', waar volgens de stadsrekeningen al in 1328 de brug aan herstelling was toegeweest.<ref name="Berlemont1980" /><ref>''Bouwen door de eeuwen heen in Mechelen, deel . Deel 9n'', pp412)pp. 412</ref>
==Heden==
==Externe links==
* [http://blog.stadmechelen.be/index.php?itemid=1544 Mechelen Blogt: Een nieuwe entrée voor Mechelen]
 
==Bronnen==
<references />
==Galerij==
Controleur, bureaucraten, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
13.497
bewerkingen