Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Bruul

38 bytes verwijderd, 4 mrt 2012 10:38
geen bewerkingssamenvatting
{{translation|Most famous shopping street in the city.}}
 
[[Bestand:winkelbruul.jpg|thumb|400px|<center>'''Bruul''']]
 De '''Bruul''' in [[Mechelen]] is de voornaamste winkelstraat. De Bruul begint op de [[Grote Markt]] (Korte Bruul) en eindigt aan de [[Fonteinbrug]], op het kruispunt met de Lange Schipstraat. Hier begint de [[Vijfhoek]].
==Geschiedenis==
De benaming Bruul wijst op moerassig gebied. Voorheen had men het over de "Nieuwe Bruul" in tegenstelling tot de "Oude Bruul" (de huidige [[Désiré Boucherystraat]]).
Door de ontmanteling van de Vesten vesten en de aanleg van de stationswijk werd de Bruul in de 19e eeuw een belangrijke verbinding tussen het station en het stadscentrum. Hierdoor kwamen er meer handelaars in de straat, bevorderd door de inplanting van warenhuizen (1910-1921-1936) en bioscoopzalen (1910-1932). De Bruul werd op deze manier de winkelstraat bij uitstek, enigszins ten nadele van de [[IJzerenleen]].
(Bron : Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, deel 9n, p54 e.v.)
=='''Heden==''' Op de Bruul zijn talrijke filialen van grote winkelketens gevestigd. De straat is volledig verkeersvrij dan wel verkeersarm. In de Bruul vindt men o.a. [[Het het Bruulcenter]]. Deze manier van winkel houden was populair in de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw (Kleine winkels in een groot complex, zoals City2 in Brussel) en dit idee vond men ook terug in de ondertussen afgebroken [[Euroshopping]] op de [[Botermarkt]].
Dankzij zijn grote commerciële waarde komt deze straat ook voor in het bekende gezelschapspel [[Wikipedia:Monopoly|Monopoly]].
 
==Begin en einde==
De Bruul begint op de [[Grote Markt]] ([[Korte Bruul]]) en eindigt aan de [[Fonteinbrug]], op het kruispunt met [[De Lange Schipstraat]]. Hier begint de [[Vijfhoek]].
==Ethymologie==
==Galerij==
<gallery>
Afbeelding:Fonteinbrug Bruul.jpg|<center>'''[[Fonteinbrug]] en Bruul'''
Afbeelding:Bruul Hanswijkprocessie 1923.jpg|<center>'''[[Hanswijkprocessie]]<br>Bruul 1923'''
Afbeelding:bruulbrug.jpg|<center>'''Einde van de Bruul<br>aan de [[Fonteinbrug]]'''
Afbeelding:Bruul Au gant royal.jpg|<center>'''Bruul - Au Gant Royal'''
</gallery>
Controleur, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
12.641
bewerkingen