Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Mechelse kant

855 bytes toegevoegd, 20 jan 2012 23:27
geen bewerkingssamenvatting
{{translation|Lacing club in Mechelen}}
[[Afbeelding:kantklosster2.jpg|thumb|250px|'''Mechelse Kantklosster''']]
<!--
[[Translation]] : Description of Mechlin lace
==Beschrijving== - wij zijn daar elke eerste en derde vrijdag van de maand, tussen 13.30 en 16.30 u. ; tijdens de zomermaanden, juli en augustus, demonstreren wij elke vrijdagnamiddag bij Uit-in-Mechelen, ook tussen 13.30 en 16.30 u. - de techniek van de Mechelse kant wordt nog wel aangeleerd en door leden van onze club gedemonstreerd! - wij hebben een eigen website: http://blog.seniorennet.be/etterjefke   --> '''Mechelse Kant''' is een kantsoort, die geklost werd '''zonder spelden'''. Deze kantsoort staat bekend als de '''allermoeilijkste en allerduurste''' vanwege de '''zeer hoge kwaliteit'''. Niet iedereen was in staat een stuk Mechelse kant te vervaardigen. Er kroop ontzettend veel tijd in en soms moest men '''dagenlang klossen''' met tientallen klosjes voor slechts '''een paar centimeter'''.
==Motieven==
De '''Tule''' is zeer fijn en heeft de vorm van een '''honinggraat'''. De zeer fijne motieven worden geklost in '''linnenslag''', omgeven door een '''sierdraad''' en stellen meestal '''natuurelementen''' voor. De motieven waren ook erg onderhevig aan de mode. De verfijning van de kant wordt benadrukt door de '''kunstslagen en siertralies'''. Vele dames betaalden zich dan ook blauw aan een stuk Mechelse kant waaraan iemand soms maanden had geklost.
==Koninklijke Kant==
Vlaanderen was, in Europa, zeer gekend vanwege deze kantsoorten van hoge kwaliteit. Deze kant werd dan ook vaak geschonken aan vorstinnen als relatiegeschenken. '''Keizerin [[Maria-Theresia ]] en Koningin [[Maria-Hendrika''' ]] verkregen alzo een paar uniek unieke stukken van vanwege het Belgische Vlaamse volk. De Mechelse kant wordt ook wel '''Koninklijke Kant'koninklijke kant'' genoemd omdat hij aan het '''Engelse en Franse Hof''' zoveel succes kende. Deze kant wordt vandaag nog zelden geklost, vanwege de vraag en de kostprijs, hoewel er hier en daar toch cursussen voor opgericht worden. Doch wordt Mechelse kant nog steeds gretig verzameld door verzamelaars vanover de hele wereld.
==Heden==
Vandaag is er in Mechelen nog steeds een '''kantclub''' actief. De Kantclub '''Etterjefke''' is een groep enthousiaste kantwerksters die elke eerste en derde vrijdag van de maand, tussen 13h30 en 16h30 bijeenkomen in de '''vroegere lokalen van de OCMW in de [[Bruul]] (sinds zij zijn verhuisd uit de [[Beiaardschool ]] aan de [[Merodestraat''']]). De techniek van de Mechelse kant wordt daar nog aangeleerd en door leden van onze club gedemonstreerd. Een bezoek aan de vernieuwde kantkamer is mogelijk en gratis. Tijdens de zomermaanden, juli en augustus, demonstreren zij elke vrijdagnamiddag bij [[Uit-in-Mechelen]], ook tussen 13.30 en 16.30 u. De naam clubnaam verwijst naar een klein kantje dat, volgens het boek van '''[[Pierre Verhaegen''']], reeds in 1902 in Mechelen werd geklost. Voor meer info : 015 / 31 18 61.
;Contactinfo "Etterjefke"Bruul 52 bus 5 (ingang via [[Schaalstraat]])*tel: 015/31.18.61*[web: http://wwwblog.kantcentrumbonheidenseniorennet.be/?plugin=plugin_standaard&menustruktuur_id=84 Museum Mechelse Kant]etterjefke
==Externe Links==
*[http://www.dentelleintl.com/images/Syllabus_Mechelse_Kant_I.jpg Afbeelding: "Syllabus"]*[http://www.agelesspatterns.com/fichus.htm Ageless Patterns: "Fichus"]*[http://blog.seniorennet.be/kantklossen/archief.php?ID=593 SeniorenNet: "Een hobby, die een obsessie werd"]*[http://blog.seniorennet.be/mechelsekantenkantinmechelen/archief.php?ID=237159 SeniorenNet: "Mechelse Kant en Kant in Mechelen"]*[http://www.kantcentrumbonheiden.be/?plugin=plugin_standaard&menustruktuur_id=84 Kantcentrum Boheiden: Museum Mechelse Kant]*[http://www.kantcentrumbonheiden.be/?plugin=plugin_standaard&menustruktuur_id=125 Kantcentrum Boheiden: Boeken]
==Galerij==
Controleur, bureaucraten, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
2.494
bewerkingen