Prosper de Troyer: verschil tussen versies

166 bytes verwijderd ,  20 nov 2011 18:44
geen bewerkingssamenvatting
[[{{Translation]] : |Painter from Mechelen}}
 
[[Afbeelding:detroyer.jpg|thumb|400px|<center>'''Prosper De Troyer (Destelbergen 26 december 1880 - Duffel 1 juni 1961) was een kunstschilder.''']]
 
[[Translation]] : Painter from Mechelen
 
==Beschrijving==
'''Prosper De Troyer''' volgde zijn opleiding in 1892 aan de '''Sint-Lucasschool te Oostakker'''. Hij startte in '''Gent''' als leerjongen in beeldhouwateliers, bij een schilderijrestaurateur (olv schilder '''De Pauw''') en in een smidse. Hij leerde daar '''Gustave van de Woestijne''' kennen.
 
Tijdens zijn legerdienst volgtvolgde hij in '''[[Mechelen]]''' avondlessen aan de '''Academie voor Beeldende Kunsten''', onder directeur/kunstschilder '''Willem Rogier'''. Hij zetzette zijn studies verder tot 1907 en vestigt zich als kunstschilder aan de '''[[Brusselsesteenweg]]''' 32.
 
In Mechelen maaktmaakte hij kennis met '''Rik Wouters''' (1914) en neemtnam, tijdens '''Wereldoorlog I''', deel aan de tentoonstellingen van de kunstkring '''"Doe stil voort'''". De Troyer richtrichtte met enkele anderen in Mechelen de Kunstkring '''"Van Onzen Tijd'''" op.
Tijdens zijn legerdienst volgt hij in '''[[Mechelen]]''' avondlessen aan de '''Academie voor Beeldende Kunsten''', onder directeur/kunstschilder '''Willem Rogier'''. Hij zet zijn studies verder tot 1907 en vestigt zich als kunstschilder aan de '''[[Brusselsesteenweg]]''' 32.
 
Prosper de Troyer sloot zich aan bij de kring '''"Moderne Kunst'''" in Antwerpen. Zijn abstracte manier van werken (1921-1922) maakte plaats voor '''Figuratieffiguratief-Expressionisme'''expressionisme. Hij gaf vanaf 1939 les aan de Mechelse Academie voor Beeldende Kunsten.
In Mechelen maakt hij kennis met '''Rik Wouters''' (1914) en neemt tijdens '''Wereldoorlog I''' deel aan de tentoonstellingen van de kunstkring '''Doe stil voort'''. De Troyer richt met enkele anderen in Mechelen de Kunstkring '''Van Onzen Tijd''' op.
 
Hij wordtwerd eerst beïnvloed door '''[[Wikpediawp:Eugène Laermans|Eugène Laermans]] en Jakob Smits''', later door de '''[[Wikipediawp:Futurisme|Futuristen]]'''. Hij assimileertassimileerde aanvankelijk het '''Neo-Impressionisme''', dan het '''Fauvisme''' en het '''Kubisme''' (1918-1919). Hij evolueertevolueerde, vanaf 1920, naar de '''Abstractie''' en adopteert rond 1921 de '''Zuivere Beelding''', met een aantal abstracte werken waarbij de realiteit op geometrische wijze wordtwerd geschematiseerd. In 1922 keert hij resoluut terug naar de '''Figuratieve Vormgeving''' en in het bijzonder naar het '''Expressionisme'''.
Prosper de Troyer sloot zich aan bij de kring '''Moderne Kunst''' in Antwerpen. Zijn abstracte manier van werken (1921-1922) maakte plaats voor '''Figuratief-Expressionisme'''. Hij gaf vanaf 1939 les aan de Mechelse Academie voor Beeldende Kunsten.
 
Met thema’s als '''de moeder, het kind, de mens, het landschap en religieus geïnspireerd werk''' evolueertevolueerde hij naar een zeer persoonlijk Expressionismeexpressionisme met krachtig opgebouwde schilderijen rond zijn '''Familiaalfamiliaal Leven'''leven in een sterk vereenvoudigde expressieve vormentaal. Hij iswas bevriend met '''[[Wikipedia:Michel de Ghelderode|Michel de Ghelderode]], [[Alfred Ost]], Felix De Boeck, Georges Marlier, Frans Mertens en Edmond Grégoire'''. Hij exposeertexposeerde o.a. in '''Amsterdam, Belgrado, Berlijn, Bern, Budapest, Florence, Genève en Parijs'''. Werken van Prosper De Troyer bevinden zich o.m. in musea te '''Brussel, Antwerpen, Gent en Mechelen'''.
Hij wordt eerst beïnvloed door '''[[Wikpedia:Eugène Laermans|Eugène Laermans]] en Jakob Smits''', later door de '''[[Wikipedia:Futurisme|Futuristen]]'''. Hij assimileert aanvankelijk het '''Neo-Impressionisme''', dan het '''Fauvisme''' en het '''Kubisme''' (1918-1919). Hij evolueert vanaf 1920 naar de '''Abstractie''' en adopteert rond 1921 de '''Zuivere Beelding''', met een aantal abstracte werken waarbij de realiteit op geometrische wijze wordt geschematiseerd. In 1922 keert hij resoluut terug naar de '''Figuratieve Vormgeving''' en in het bijzonder naar het '''Expressionisme'''.
 
Werken van Prosper De Troyer bevinden zich o.m. in musea te Brussel, Antwerpen, Gent en Mechelen.
Met thema’s als '''de moeder, het kind, de mens, het landschap en religieus geïnspireerd werk''' evolueert hij naar een zeer persoonlijk Expressionisme met krachtig opgebouwde schilderijen rond zijn '''Familiaal Leven''' in een sterk vereenvoudigde expressieve vormentaal. Hij is bevriend met '''[[Wikipedia:Michel de Ghelderode|Michel de Ghelderode]], [[Alfred Ost]], Felix De Boeck, Georges Marlier, Frans Mertens en Edmond Grégoire'''. Hij exposeert o.a. in '''Amsterdam, Belgrado, Berlijn, Bern, Budapest, Florence, Genève en Parijs'''. Werken van Prosper De Troyer bevinden zich o.m. in musea te '''Brussel, Antwerpen, Gent en Mechelen'''.
 
==Externe Links==
Controleur, emailconfirmed, phantom
13.059

bewerkingen