Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Beggaardenstraat

30 bytes toegevoegd, 13 aug 2011 15:46
geen bewerkingssamenvatting
[[Afbeelding:NieuweBeggaardenstraat01NieuweBeggaardenstraat02.JPG|thumb|400px250px|<center>'''De Nieuwe Begaardenstraat in MechelenPand "Huyghebaert"''']]
[[Translation]] : Street in Mechelen
De '''Nieuwe Beggaarddenstraat''' in [[Mechelen]] is een straat die de [[Sint-Katelijnestraat|Katelijnestraat]] verbindt met [['t Veer]]. Zij werd genoemd naar de mannelijke versie van de [[begijnen]].
In deze straat wordt de straatbebouwing gekarakteriseerd door een gevarieerde gevelarchitectuur gaandevan , gaande van traditionele zestiende -eeuwse topgevels tot twintigste -eeuwse lijstgevels.
Zowel in de St.Sint-Katelijnestraat als in de Nieuwe Beggaardenstraat was er een ingang naar de magazijnen van de n.v. Huyghebaert tot lofts. Bij de renovatie van de oude magazijnen moet een exclusief loftdorp verrijzen met 35 woongelegenheden.
==Geschiedenis==
[[Afbeelding:NieuweBeggaardenstraat02.JPG|thumb|300px|<center>'''De Nieuwe Begaardenstraat in Mechelen''']]De beggaarden Beggaarden hadden , op de linker zijde linkerzijde van de straat , reeds in 1317 hun klooster. In 1589 schonken zij hun klooster aan de nonnen van Blijdenberg, die er in 1627 een kerk bij bouwden.
Deze orde wed werd in 1868 verjaagd en de kloostergebouwen werden gedeeltelijk gesloopt. Op deze gronden werd , in 1868 , het St.Sint-Libertusinstituut opgericht (bestuurd door de broeders van O.Onze-L.Lieve-Vrouw van Barmhartigheid). In 1903 werden deze gebouwen omgevormd tot de St. Lambertusschool, een vakschool voor meubelmakers.
Er was steedsmeer behoefte aan geschoold personeel in verschillende nijverheidstakken,zoals ook de metaalbewerking. Uit In 1903 werden deze school ontsond gebouwen omgevormd tot de TSMSint-Lambertusschool, Technische scholen Mechelen.De school breidde gestaag uit en in de jaren 1930-1940 werd een vleugel vakschool voor hout- en metaalbewerking opgetrokken en de vleugel voor mechanica dateert uit de periode na WO2meubelmakers.
Er was steeds meer behoefte aan geschoold personeel in verschillende nijverheidstakken, zoals ook de metaalbewerking. Uit deze school ontstonden de [[Technische Scholen Mechelen]]. Deze vak school breidde gestaag uit en in de jaren 1930-1940 werd een vleugel voor Hout-en Metaalbewerking opgetrokken. De vleugel voor de afdeling Mechanica dateert uit de periode na Wereldoorlog II. Op de plaats van het huidige St.Sint-Jozefinstituut (nr.Huisnummer 50) stond eertijds het refugium [[Refugium van St. Sint-Bernaerts]].
==Externe Links==
==Galerij==
[[Afbeelding:NieuweBeggaardenstraat01.JPG|thumb|400px|'''De Nieuwe Begaardenstraat in Mechelen''']]
 
<gallery>
Afbeelding:Van Costenoble van Mossevelde Nieuwe Beggaardenstraat.jpg|<center>'''Van Costenoble-Van Mossevelde'''
Controleur, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
12.869
bewerkingen